NYHETSARKIVET
8 sep 2010 12:28
FI litar inte på livbolagens ”garantier”
De traditionella livbolagens tid är räknad. Åtminstone om de envisas med att ställa ut långa nominella garantier som kan vara svåra eller till och med omöjliga att leva upp till. På sikt måste garantierna bort.

Det menade Finansinspektionens chefekonom Lars Frisell, som verkligen lyckades skrämma upp företrädare för de traditionella livbolagen på Terminsstart Pension den 2 september.

Finansinspektionen ser svart på framtiden för de traditionella livbolagen. Anledningen är att de vid teckningen av traditionella försäkringar lämnat nominella garantier som de redan i dag har problem att leva upp till, eftersom långräntorna är så låga. Det här innebär att livbolagen inte klarar av att nå upp till den avkastning de lovat spararna utan att ta risk. Och för att ta risk måste man ha kapital och Lars Frisell menade att livbolagens situation blir ”ytterst besvärande”.

- De garantier som man ställt ut under höginflationsdecennierna är omöjliga att infria i den lågräntemiljö som vi nu befinner oss i. När 50-talister och 60-talister ska gå i pension kommer många av de traditionella bolagen att ha svårt att infria de nominella garantier man ställt ut, även om räntorna återgår till normala nivåer, förklarade Lars Frisell och tillade att det kan betyda att yngre sparare kommer att få subventionera äldre.

Han tillade att situationen skulle komma att bli ännu värre om de låga räntorna skulle bli långvariga i kombination med låg inflation och vi skulle hamna i ett Japanscenario.

Han ansåg att bolagen borde upphöra med att ställa ut långa garantier. De bolag som har problem med de höga garantierna har försökt att förmå sina kunderna att byta traditionella försäkringar mot fondförsäkringar, även om det än så länge är oklart hur framgångsrika de kommer att vara i sin ”övertalning”.

- Om man ställer ut en garanti måste den ha ett verkligt värde och bolagen måste kunna uppfylla den. Som det nu ser ut finns det bolag som ställt ut nominella garantier på emellanåt fyra eller till och med fem procent vilket blir omöjligt i en situation då både inflation och långräntor är så låga som de är, förklarade Lars Frisell. Han tillade att ordet garanti kan leda spararna att tro att det finns någon statlig garanti i botten, vilket det inte finns.

- Jag anser att nivån på vissa bolags garantier är oseriösa och det gäller i vidare mening hela begreppet "garanti”. Det är bara bolagets framtida, eventuella, solvens som finns där, ingen statlig garanti som begreppet antyder, förklarade han.

Hans kärva budskap fick många att reagera. Daniel Ericsson vice vd på Folksam, var en av dem.

- Det kändes som ett mycket drastiskt sätt att uttrycka sig på, särskilt som man först borde ha en diskussion med branschen, politikerna och även kunder innan man bestämmer sig för att det här är den enda vägen att gå, säger han till Pensionsnyheterna och fortsätter.

- De låga räntorna i kombination med de nya regelverket från Solvens II kan få de här effekterna eftersom man tvingas in i ett kvartalsekonomiskt synsätt. Om vi istället fick möjlighet att placera på ett mer långsiktigt sätt så skulle vi kunna ge människor en bättre pension, säger Daniel E Ericsson.

Länsförsäkringar Liv, som representerades av finanschefen Gustav Karner, drog slutsatsen av Finansinspektionens hållning i kombination med den nya krav som ställs i Solvens II att man på sikt måste köra livbolaget i run off.

- Vi måste i alla fall sälja mindre traditionell försäkring, sa han.

Lars Frisell upprepade också att myndigheten förespråkar total flytträtt på alla typer av försäkringar, såväl premiebestämda som förmånsbestämda, vilket snabbt kan leda till en omfattande omdaning av den svenska livmarknaden, när traditionella försäkringar flyttas till fondförsäkring.

Pensionsnyheterna konstaterar att konsumenterna i en framtid inte kommer att ha tillgång till den garanti de många gånger efterfrågar eftersom ”garantin inte kan garanteras”. Och då får konsumenterna istället hela investerings- och placeringsrisken i knäet via fondförsäkringar, där ingenting garanteras.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907