Nu i september har det som tidigare kallades flytträttsutredningen, men nu går under namnet livbolagsutredningen, börjat sitt arbete på allvar.
Utredaren Tord Gransbo har nu fått klart med tre sekreterare som ska bistå i arbetet. De tre är Suzanna Zeitoun Eckerhall, Mona Risberg och Bengt Söderquist.
Zeitoun Eckerhall och Mona Risberg är tjänstlediga på deltid från Finansinspektionen för att sköta utredningsuppdraget, medan Bengt Söderquist är verksam som fristående konsult på finansområdet.
Regeringen lämnade uppdraget redan den 29 april men det är först nu under hösten som man kommit i gång på allvar. Utredningen kommer därför att försöka få förlängd utredningstid med tre månader vilket innebär att man inte kommer att lämna sitt betänkande den 31 oktober 2011 utan snarare strax efter årsskiftet 2011/2012.
Utredningen ska, som Pensionsnyheterna tidigare berättat, se över frågor om flytträtten och komma med förslag hur den praktiskt ska kunna genomföras. Utredningen har även att fundera över hur försäkringstagare och försäkrade ska få inflytande i de så kallade hybridbolagen och dessutom fundera över överskottshanteringen i ömsesidigt bedrivna livbolag.
Utredaren har också knutit en expertgrupp till utredningen som består av följande personer:
Lars Bergendal, chefjurist Skandia Liv,
Tomas Flodén, stabschef AMF,
Gustaf Rentzhog, vd Söderberg & Partners,
Lotta Olson, Försäkringsförbundet,
Anette Norberg, aktuarie Folksam,
Gustaf Sjöberg, hovrättsassessor med uppdrag som ledamot i Finansinspektionens styrelse
Malin Rylander-Leijon, CFO Group Länsförsäkringar,
Gabriella Johansson, finansmarknadsavdelningen vid Finansdepartementet, Mats Holmqvist, justitiedepartementet,
Mary-Anne Carlsson, rättslig expert Skatteverket Örebro
Leif Victorin, tidigare vd för Skandia och i dag bland annat styrelseledamot i ProSkandia och Skandia Liv
Värt att notera är att det ännu inte finns några personer ifrån arbetsmarknadens parter i expertgruppen. Detta trots att utredningen även ska klarlägga hur flytt av kollektivavtalade pensioner ska kunna göras.