Den 25:e oktober går tiden ut för dem som vill anmäla intresse för att ta över valadministrationen för försäkringstjänstemännen inom FTF/FAO området. Anledningen till att parterna nu handlar upp en ny valcentral är att Foras styrelse beslutat att Fora inte längre ska administrera andra planer än Avtalspension SAF-LO.
Avtalet om pensionsadministrationen löper ut den 31 december 2011 och fram till dess måste man hitta någon annan administratör.
Totalt rör det 15 000 anställda och det är därför ett mycket litet avtalsområde jämfört med ITP och Avtalspension SAF-LO.
- Det är så litet så det är ingenting som man kan bygga upp speciellt för det här utan det måste gå till någon som redan har något system på hyllan som kan användas. Annars blir det för dyrt att bygga upp säger Mikael Elf, vd för Försäkringsfabriken, som har planer på att erbjuda sina tjänster till planen.
En annan tänkbar spekulant är Skandikon, Skandia Livs dotterbolag, som ägnar sig åt pensionsadministration och som redan sköter pensionsval på de ITP-lika avtalen i vissa statliga bolag, till exempel ITP Tele. Bolaget har i dagarna lanserat en gemensam plattform för flera avtalsområden under adress www.valcentralen.se
- Vi har ännu inte sett något upphandlingsunderlag och har ännu inte bestämt oss för om vi ska lämna någon offert, säger Dan Åkesson, vd för Skandikon till Pensionsnyheterna och tillägger självsäkert:
- Jag har svårt att se någon konkurrent som kan det här området lika bra som vi. Vi administrerar ju redan idag pensioner för omkring 80 procent av de försäkringsanställda via pensionskassan FPK och Skandia Liv, säger han.
En annan spelare som kan tänkas vilja bjuda på valadministrationen är försäkringsbolaget Bliwa som redan har en valcentral som idag betjänar bland annat servar anställda med frivillig ITP inom SPP.
Problemet för parterna, framför allt för facket inom FTF, är att man helst vill ha en neutral valcentral som alltså inte har koppling till försäkringsgivarna.
Skandia Liv är ju ickevalsalternativ i planen och det kan försämra Skandias chanser att få uppdraget. I Folksamsfären finns även Reda administration, som tidigare var en del av KP Pension & Försäkring, som nu gått upp i Folksam. Även här finns det risk för att neutraliteten kan ifrågasättas eftersom Folksam är leverantör till FTF/FAO planen.
Och KPA/Folksam har ju fått kritik för att man på det kommunala området både sköter valet via valcentralen PVAB, samtidigt som KPA Pension är ickevalsalternativ.
Parterna ska fundera över anbuden och kora en vinnare till årsskiftet. Därefter får vinnaren tid på sig till 1 januari 2012 på att ha ett system färdigt för att sätta i drift.