NYHETSARKIVET
8 feb 2008 14:23
Försäkringsförbundet kritiserar minskningsregeln
Försäkringsförbundet riktar hård kritik mot regeringens förslag att samordna sjukpenningen från Försäkringskassan med ersättning från försäkring.

Förbundet skriver i ett pressmeddelande idag att förslaget inte leder till att fler återgår i arbete, det innebär en oacceptabel begränsning av människors möjlighet att skapa ekonomisk trygghet, det diskriminerar försäkring och strider antagligen mot EG-rätten.

Förslaget att samordna sjukpenning från Försäkringskassan med ersättning från försäkring är en oacceptabel begränsning av såväl kollektivavtalad som grupp- och individuell försäkring, skriver Försäkringsförbundet i sitt remissyttrande över regeringens promemoria ”Ettårsgräns för sjukpenning och införande av förlängd sjukpenning”.

- Försäkringsförbundet ser förslaget som ett allvarligt ingrepp i rätten att fritt kunna välja nivå på sitt försäkringsskydd vid sjukdom, betonar förbundets vd Christina Lindenius.

Hon tror inte att förslaget får den avsedda effekten att flera sjukskrivna börjar arbeta igen.

- Det leder inte till att fler personer återgår i arbete utan bara till att allvarligt och långvarigt sjuka personer får sämre ekonomi.

I remissyttrandet påpekas också att förslaget diskriminerar försäkring i förhållande till andra sätt att skapa ekonomisk trygghet vid sjukdom.

- Försäkring erbjuder även den som har låg inkomst en möjlighet att skapa ekonomisk trygghet. Att det just är försäkring som berörs av förslaget torde få oönskade fördelningseffekter, påpekar Christina Lindenius.

Det finns också god grund att hävda att förslaget strider mot EG-rätten, enligt Försäkringsförbundets remissyttrande.

Man pekar vidare på ett antal oklarheter i förslaget. Varken försäkringsbolaget eller enskilda försäkrade kan med säkerhet avgöra vilka produkter som ska samordnas. Övergångsbestämmelserna gör det också svårt att avgöra vilka befintliga försäkringsavtal som berörs av förslaget.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907