NYHETSARKIVET
11 feb 2008 13:55
KPA vill inte räkna in värdet av derivatsmäll i totalavkastningen
Försäkringsbolaget KPA tycker att bolagets redovisning av totalavkastningen i de så kallade TAT-tabellerna är i enlighet med de allmänna råd som FI formulerat, trots att Finansinspektionen hävdat motsatsen.

KPA har valt att inte räkna in värdeförändringen i de derivatinstrument som man använt för att skydda sin skuldsida, alltså värdet av de försäkringstekniska avsättningarna.

När KPA Pension redovisade sin totalavkastning för första halvåret 2007 så angav man siffran 2,1 procent. Avkastningsräntan som ska spegla totalavkastningen och som nu redovisats är dock negativ, vilket innebär att spararnas behållning minskar med 0,7 procent.

Skillnaden är att man vid redovisningen av totalavkastningen inte räknade in derivatinstrument som används för att matcha ränterisken.

KPA menar, till skillnad från Finansinspektionen, att det finns en möjlighet att låta bli att inkludera värdet på derivaten och skriver så här i ett brev till FI daterat den 4 februari:

”Vår tolkning av det allmänna rådet att eftersom ränteförändringarnas påverkan på de försäkringstekniska avsättningarna inte ska tas med vid beräkningen av totalavkastning borde inte heller de derivatinstrument som använts i syfte att reducera denna påverkan tas med.”

KPA:s vice vd Karin G Friberg, som skrivit brevet, säger till Pensionsnyheterna att det allmänna rådet formulerats innan tjänstepensionsdirektivet infördes och man då började marknadsvärdera både tillgångar och skulder till marknadsränta.

- Vi anser inte att derivatinstrument som ska skydda vår skuldsida bör räknas med och vi kan heller inte utläsa det ur det allmänna rådet. Vi tycker att vår tolkning bidrar till en större tydlighet gentemot försäkringstagarna i hur vi hanterar de garanterade åtagandena, säger Karin Friberg, som idag träffar Finansinspektionens Peter Sävje för att diskutera frågan.

PN: Varför ska ni ha två olika mått, avkastningsräntan som är det spararna får och totalavkastning som kommuniceras till analytikerna?

- Avkastningsräntan är det vi kommunicerar till spararna. Totalavkastningen är ju ett mått på hur förvaltarna har klarat sig och något som främst är avsett för analytiker.

PN: Kan inte det bli förvirrande för spararna?

- Jag kan hålla med om att det ur spararnas perspektiv kan vara förvirrande. Men jag tror inte att spararna tar del av de siffror som kan förekomma i pressen. De får informationen om avkastningen i sina värdebesked. Det är två helt olika målgrupper för informationen, säger Karin Friberg.

Pensionsnyheterna kan bara konstatera att den relevanta informationen för försäkringstagarna är avkastningen på nettotillgångarna, alltså de tillgångar som förvaltas för försäkringstagarnas räkning.

Nettotillgångarna är samtliga tillgångar minskat med de skulder som inte hör till försäkringstagarna (konsolideringsfond och försäkringstekniska avsättningar, FTA). Då kommer även derivatpositioner med, vare sig de redovisas på skuld eller tillgångssidan.

Att spararna, eller marknaden i övrigt, skulle bli bättre informerad av att det finns två olika siffror är inte troligt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907