Minpension arbetar tillsammans med andra inblandade parter för att göra de kommunala pensionernas redovisning mer kompatibel med andra pensioner. Men det är ett stort arbete och enligt Minpensions vd Anders Lundström kommer det fortfarande att dröja innan man kan se några resultat.
- Det har pågått en längre period och det är många inblandade i det här. Det är en ganska lång resa kvar innan vi har allt på plats men det kommer att ske kontinuerliga förbättringar, säger Anders Lundström till Pensionsnyheterna.
Som det är i dag är det inte säkert att man får en rättvisande bild av hur pensionen kommer att se ut om man arbetat inom både det kommunala avtalet och något annat avtalsområde eftersom rapporteringen inte är jämförbar eller i vissa fall är ofullständig. Det ställer till problem för Minpension som vill kunna ge alla pensionssparare en bra prognos för hur stor den totala pensionen blir.
- Vi försöker informera användarna så gott det går att man ska kontakta sin pensionsadministratör för att få korrekt information, men det är svårt att säga något generellt. Man måste i praktiken titta på varje enskilt ärende, säger Anders Lundström.
Förutom Minpension så är också Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och de kommunala pensionsadministratörerna inblandade i arbetet. Framförallt är det äldre avtal som behöver aktualiseras från arbetsgivarnas sida vilket är ett stort jobb.
Anders Lundström hoppas på att arbetet ska ge en bättre pensionsredovisning på sikt, men det kommer att ta tid.
- Vi hoppas kunna se förbättringar inom ett till två år och ha en slutlig lösning om fyra till fem år, säger han.