NYHETSARKIVET
11 feb 2011 12:18
Pensionsmyndigheten: Höjd pensionsålder en dyr affär
En höjning av pensionsåldern är på kort sikt en dyr affär för staten. Det skriver Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm och Ole Settergren, avdelningschef för pensionsutveckling på Pensionsmyndigheten, i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.

Artikelförfattarna påpekar att den ökade livslängden gör att vi behöver arbeta allt längre för att kunna bibehålla en bra pensionsnivå. Men det har man inte gjort än så länge och det är därför det finns en politisk vilja att höja pensionsåldern.

Men Westling Palm och Settergren påpekar att det är svårt att hitta verktyg för att höja pensionsåldern. För hög- och medelinkomsttagare finns det redan idag tämligen starka ekonomiska incitament för att senarelägga pensioneringen. Men det har inte fått någon större effekt. Garantipension och bostadstillägg gör att drivkraften för låginkomsttagare idag är ganska svag.

För att kunna öka incitamenten på ett sätt som gör nytta kräver alltså att man i stort sett bara påverkar låginkomsttagares möjligheter och drivkrafter att senarelägga sin pension. En höjd 65 årsgräns i kringliggande socialförsäkringssystem skulle visserligen höja pensionsåldern, men vara fördelaktigt för förtidspensionärer och, åtminstone kortsiktigt, medföra kostnader för statsbudgeten.

”Att få oss medborgare att arbeta högre upp i åldrarna går inte att lösa enbart med att ändra i socialförsäkringen, utan måste också se till hur annat påverkar våra drivkrafter, till exempel tjänstepensionsavtal. Eller så får vi alla räkna med det enkla faktum att pensionen måste räcka i fler år eftersom vi lever allt längre, och att vi då får vänja oss vid lägre pensioner. Om vi inte vill eller kan fortsätta arbeta”, skriver Katrin Westling Palm och Ole Settergren.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907