NYHETSARKIVET
2 nov 2007 14:49
Kraftiga reaktioner på parternas förslag om tiotaggeri i ITPK
I onsdags kunde Pensionsnyheterna avslöja att Svenskt Näringsliv och PTK planerar att öppna för möjlighet att lägga tiotaggarlösningar i ITPK. Detta innebär att man kan använda den frilagda premien för köp av alternativ ITP bland de upphandlade försäkringsalternativen som finns i Collectum, något som på allvar utmanar både försäkringsbolag och mäklarföretag.

Om övergången blir snabb kommer en stor del av intäkterna från tiotaggeriet att försvinna. Och marknaden är stor. Totalt finns det omkring 68 000 tiotaggare som gjort val och omkring 130 000 personer som har lön över 10 basbelopp på ITP-området.

Alecta och Collectum arbetar också med att ta fram en premiebefrielseförsäkring som ska kunna försäkra kompletterande premier som ligger utöver ITP-nivåerna, alltså för lönedelar som ligger över taken. Det kan innebära att de som vill ta del av premiebefrielseförsäkringen också måste administrera sina tiotaggare över Collectum. Glenn Nilsson, marknadsdirektör på Max Matthiessen, ser en logik i parternas agerande utifrån deras inblandning i hela värdekedjan.

- Det här innebär att parterna nu ändrar villkoren för att stärka sina partsbolag. Och branschen måste ställa om sig snabbare till de nya förutsättningarna, säger Glenn Nilsson som antyder att det här kan få allvarliga konsekvenser för försäkringsbolag som levererar till tiotaggarmarknaden.

Han säger sig dessutom misstänka att åtgärden beror på att man vill stärka partsbolaget Alecta.

- Jag tror att de sett att det inte kommer in tillräckligt med premier på de nya ITP 1 för att betala kostnaderna i Alecta till det pris de gått ut med. Genom att göra den här åtgärden kan de säkra intäkter tiotaggarmarknaden och på så sätt betala för sin satsning på premiebestämda pensioner i ITP, säger Glenn Nilsson.

Gustaf Rentzhog, vd på Söderberg & Partners, säger att parterna nu tydligt visar att parterna inte styrs av någon ideologisk övertygelse över huvud taget.

- Att en tiotaggare plötsligt får placera hur han vill medan en anställd som ligger i nya ITP 1 inte är betrodd att göra det tycker jag indikerar att parterna inte styrs av någon ideologi över huvud taget utan det här går bara ut på att få in pengar under egen förvaltning.

- Om de hade haft någon ideologisk övertygelse om att de ville bygga ett pensionssystem hade de i all fall hållit fast vid att det skulle vara 50 procent i traditionell försäkring och 50 procent valfritt. Nu verkar det som om de inte längre tror på sin egen idé.

Gustaf Rentzhog är inte orolig för framtiden för Söderberg & Partners eller för rådgivarmarknaden i stort. Han tror tvärtom att behovet av rådgivning nu kommer att öka.

- Det märkliga är ju att parterna inte tror att folk behöver hjälp i de här frågorna. Men ju mer komplicerat de gör systemet med olika alternativ, desto större blir behovet av rådgivning, säger han.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907