Den 1 november gjorde regeringen upp med socialdemokraterna om antagandeinkomsterna för personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Beslutet innebär en återställare vad gäller antagandeinkomsterna där den framtida ålderspensionen från och med 1 januari 2008, ska beräknas på 93 procent av den underliggande inkomsten, inte 80 procent, som regeringen tidigare ville. Uppgörelsen innebär vidare att man nu kan bemanna en ny "kontrollgrupp" bestående av representanter ifrån de fem partierna som ska vårda pensionsöverenskommelsen.
- Vi återställer till den nivå som gällde före 2007. Ytterst handlar det om att värna dagens och morgondagens pensionärer och rädda det svenska pensionssystemet, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.
Socialdemokraterna har ansett att beräkningen av antagandeinkomsterna var något som låg inom pensionsöverenskommelsen, medan regeringen inte hittat några skrivningar om den saken och därför hävdat att man kunde göra minskningen utan att förhandla om saken. Det är för övrigt en åsikt som Cristina Husmark Pehrson fortfarande har, även om hon nu fått vika sig.
- Ändringen var inget brott mot pensionsuppgörelsen och anledningen till att göra förändringen var ganska rimlig, nämligen att vi ska jämställa pensionsrätterna för dem med förtidspension och dem med sjukpenning.
PN: Men var det inte så att det, även om det inte explicit stod i uppgörelsen, att frågan om antagandeinkomsterna ansågs vara en del av pensionsuppgörelsen?
- Det är där problemet ligger. Man har antytt och förmodat och kanske haft en baktanke men så kan det självklart inte vara i en pensionsuppgörelse. I pensionsuppgörelsen står inget om detta och det var ingenting som var förhandlat i genomförandegruppen.
PN: Varför ändrar ni er då?
- Vi tycker att pensionsuppgörelsen är så unik, ger ett så bra och tryggt pensionssystem och så viktig att vi är beredda att göra den här förändringen. Det är ingenting konstigt med det. Vi har från första mötet med socialdemokraterna sagt att vi är villiga att göra en återgång till tidigare regler.
PN: Hur har ni fått "betalt" för att ni nu viker ner er?
- Vi kan säga att vi viker ner oss och vi gör det för att värna pensionssystemet. Vi gör det inte för socialdemokraterna som börjat göra inspel i riksdagen och utspel i medierna, något som gör mig orolig.
Riksdagsman Tomas Eneroth (s), som i morse träffade uppgörelsen med regeringen tillsammans med Per Nuder (s) säger till Pensionsnyheterna att uppgörelsen framför allt är en seger för förtidspensionärerna.
- De slipper nu drabbas av avsevärt försämrad ålderspension. Men det är också mycket bra att vi i fortsättningen har en överenskommelse om pensionssystemet så att vi gemensamt kan vårda det framöver.
Finansutskottet skriver att det tillförs 1,7 miljarder kr till socialförsäkringsområdet. Det innebär att det inte samtidigt ska gå att ta pengar inom andra delar av det området utan det är nya pengar. Det innebär vidare att regeringen kan hävda att det som socialdemokraterna krävt i sin motion vad gäller förtidspensionärerna redan är tillgodosett och att man därför kan avslå motionen.
- Det blir en salomonisk lösning där alla kan utpeka sig som segrare, säger Tomas Eneroth, till Pensionsnyheterna.