NYHETSARKIVET
16 maj 2011 16:02
Inga stora förändringar av investeringssparkonton
Trots att finansmarknadsminister Peter Norman (M) tidigare sagt att man välkomnar alla kommentarer om schablonbeskattade investeringssparkonton så verkar det inte som att Finansdepartementet lyssnat särskilt mycket på den kritik förslaget mött. När regeringens lagrådsremiss med det färdiga förslaget presenterades i dag visar det sig att regeringen ändrat mycket lite i förslaget.

De två punkter som remissinstanserna kritiserat hårdast är att schablonbeskattningen ska vara statslåneräntan plus 0,75 procentenheter, en ökning jämfört med dagens schablonbeskattning av kapitalförsäkringar, och att förslaget anses vara krångligt för spararna att förstå. Trots att Norman i ett uttalande säger att det ska vara smidigt att spara med nya investeringssparkonton så verkar det inte som att man gjort några förenklingar att tala om. Inte heller har man ändrat modellen för beskattning utan den tidigare hårt kritiserade skatten ligger fast.

Istället har Finansdepartementet fokuserat på några mindre frågor. Till skillnad från i ursprungsförslaget kommer aktier och fonder som handlas på handelsplattformar få ingå i investeringssparkonton. Dessutom ska en ägarbegränsning gälla som gör att den som äger 10 procent av rösterna eller kapitalet i ett bolag inte får spara aktier från bolaget på ett investeringssparkonto. Detta är tänkt som en lösning på ett problem med kapitalförsäkringar eftersom de kan användas för att ”gömma” innehav då aktier i sådana k-försäkringar formellt ägs av försäkringsbolaget.

I samband med lagrådsremissen av investeringssparkonton passar man också på att ändra i beskattningen av kapitalförsäkringar. I och med det så ändras beskattningen av kapitalförsäkringar så att samma regler gäller för kapitalförsäkringar som för investeringssparkonton. I praktiken innebär det en skatthöjning från 27 procent till 30 procent. Dessutom ändras reglerna så att underlaget för avkastningsskatt också inbegriper premier som betalats under året räknas in. På så sätt kommer man åt problemet med att folk tar ut kapitalet över årsskiftet och därmed slipper undan beskattning.

Förslagen föreslås träda i kraft redan vid årsskiftet.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907