Kickbacks eller provisioner från fondbolag ska inte tas upp och beskattas som intäkt i fondförsäkringsrörelser. Såväl kickbacks som det kapital som förvaltas i fonder för kundernas räkning ska, precis som hittills, beskattas med avkastningsskatt.
Det förklarar Högsta förvaltningsdomstolen i en dom som blev offentlig sent i fredags eftermiddag, när snart sagt alla gått hem från jobbet.
Domen, som rör tre bolag som alla överklagat Skatterättsnämndens förhandsbesked från juni 2010, handlar om vad som ska avkastningsbeskattas via kundernas konton och vad som ska inkomstbeskattas i fondförsäkringsbolagen.
Skatteverket ansåg att kickbacken från fondbolagen inte ingick i det kapital som förvaltades för kundernas räkning, utan snarare skulle likställas med en intäkt i en del av bolagets egen rörelse vilken närmast skulle kunna beskrivas som förmedling och marknadsföring av finansiella produkter. Enligt Skatteverket och senare Skatterättsnämnden skulle fondprovisionerna därför ingå i underlaget för bolagsskatt enligt inkomstskattelagen, IL.
Fondförsäkringsbolagen invände och skrev att de avgifter som bolaget betalar till fondförvaltarna för förvaltningen av pensions- eller livförsäkringskapitalet liksom de rabatter eller fondprovisioner som de sistnämnda betalar till bolaget är hänförliga till bolagets fondandelar, vilka utgör tillgångar för vilka försäkringstagaren bär placeringsrisk. Därmed är såväl avgifterna som fondprovisionerna hänförliga till pensions- eller livförsäkringskapitalet och inte till eget kapital. Det innebär att fondprovisionerna ska hänföras till den verksamhet som beskattas enligt lagen (1990:661) om avkastningsskatt på pensionsmedel. Att fondprovisionerna "tillfaller bolaget" är inte relevant vid denna bedömning.
Det synsättet har man nu fått gehör för. I domen står:
Bolagets innehav av fondandelar i investeringsfonder hos olika fondbolag utgör tillgångar som förvaltas för försäkringstagarnas räkning. Innehavet av fondandelarna utgör en förutsättning för att fondbolagen ska betala tillbaka en del av förvaltningsavgifterna i form av fondprovisioner. Såväl förvaltningsavgifterna som fondprovisionerna utgår i förhållande till värdet av de förvaltade fondandelarna. Vid angivna förhållanden får enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening bolagets inkomst i form av fondprovisioner anses hänföra sig till tillgångar och skulder som förvaltas får försäkringstagarnas räkning. De aktuella inkomsterna ska således inte beskattas enligt IL. Förhandsbeskedet ska ändras i enlighet härmed.
- Som jag ser det har domstolen läst lagen så som den ska läsas och av det skälet är domen den väntade. Men eftersom det handlade om så mycket pengar har det funnits en oro i branschen för att domen skulle komma att gå i riktning mot skatteverkets tolkning. Men det är skönt att se att Högsta Förvaltningsdomstolen nu läst vad det står i lagen och dömt i enlighet med det, säger Anders Johansson, chef för kundjuridik vid SEB Tryggliv, till Pensionsnyheterna.
SEB Trygg Liv har inte själva varit med i processen men har naturligtvis följt den med stort intresse eftersom utgången i Högsta förvaltningsdomstolen får verkan på alla bolag.
Domen, som är likalydande för de tre bolagen, Skandia, Länsförsäkringar och Avanza, som alla sökt och överklagat det lämnade förhandsbeskedet, innebär nu att man kan fortsätta verksamheten som hittills.
Om domstolen gått på Skatteverkets och Skatterättsnämndens beslut skulle bolagen tvingats göra om sina avgiftsmodeller för att minska den nya skattebörda som de då tvingats ta på sig. Då skulle de inte längre kunnat finansiera sin verksamhet genom fondbolagens kickbacks utan hade tvingats att ta ut kostnaden via försäkringsavgifter. Många bolag, till exempel Avanza, har dock inga försäkringsavgifter, utan finansierar sig helt via kickbacks. Om de tvingats ändra i den modellen hade det lett till en svår omställning.
Avanza meddelade, när de fick skatterättsnämndes besked, att bolagets skatt skulle komma att öka med 11 miljoner kr för åren 2006-2010 om Skatterättsnämndens tolkning av lagstiftningen skulle ha accepterats av högre instans. Men Avanza är i det sammanhanget en liten spelare, eftersom man ännu inte byggt upp så stora fondförsäkringsbestånd.
Räknat på alla de provisioner som de stora fondförsäkringsbolagen får in från fondbolagen handlar det om skatt som ska beräknas på flera miljarder kr. Men det slipper man alltså oroa sig för, tack vare segern i Högsta Förvaltningsdomstolen.