FTF-medlemmarna på Skandia får inte ha någon lönedialog med sina chefer i år eftersom företaget och FTF-föreningen på Skandia inte lyckats ta fram något lokalt löneavtal. Därmed träder den så kallade nödutgången i kollektivavtalet i kraft vilket ger medlemmarna en löneökning på 2,2 procent i år.
Förutom 2,2 procent är medlemmarna garanterade en löneutveckling om minst 50 procent av den avtalade löneutvecklingen på Skandia de senaste tre åren. Men det kommer alltså inte hållas några lönesamtal utan lönen sätts ensidigt av arbetsgivaren.
FTF menar att det hela beror på Skandias ovilja att förhandla, och att det löneutrymme Skandia erbjudit var det sämsta av alla de avtal som träffats i branschen hittills.
Genom att skriva under ett lokalt löneavtal är man med och tar ansvar för löneutvecklingen på företaget. Alternativet till nödutgången hade varit att gå med på ett avtal som ger de anställda på Skandia sämre löneutveckling än resten av branschen, vilket är otänkbart. Genom att inte skriva under löneavtalet får arbetsgivaren själv ta hela ansvaret för löneutvecklingen på bolaget, säger Gert-Ove Andréasson, förhandlingsansvarig ombudsman på FTF, i en kommentar.
Han tycker att det är anmärkningsvärt att Skandia som har varit med och utformat det centrala avtalet mellan FTF och FAO inte tar ett större ansvar för sin personal.
Det är också anmärkningsvärt att FTF-föreningen på Skandia, som har tagit ett enormt stort ansvar för företaget under neddragningsprocessen i våras, blir bemötta så här, säger Gert-Ove Andréasson.