De nya skattereglerna för kapitalförsäkringar som ska införas vid årsskiftet innebär att försäkringstagare som har rena k-klassade riskförsäkringar får skattehöjningar på flera hundra procent. Detta eftersom också premieinbetalningar ska räknas in i schablonbeloppet enligt de nya reglerna. Det menar Skandias skattechef, Magdalena Wetterfors, som kallar skatten konfiskatorisk.
Magdalena Wetterfors har skrivit ett memorandum om de föreslagna ändringarna av beskattningen av kapitalförsäkringar och hon är kritisk till regeringens sätt att förenkla verkligheten genom att jämställa k-försäkringar med rent sparande.
Feltänk
Förslaget att inbetalda premier ska läggas till skatteunderlaget ger snedvridna konsekvenser. Om en försäkringstagare flyttar sitt sparandekapital från ett försäkringsbolag till ett annat kommer samma kapital att bli beskattat i båda försäkringsbolagen. Det största problemet är dock att en försäkringspremie inte kan jämställas med ett sparande. Stora delar av en försäkringspremie kan gå åt för att täcka risken i försäkringen. Sparandekapitalet är då betydligt mindre än försäkringspremien. I vissa försäkringar är sparandeinslaget noll. Då går hela premien åt till att täcka risk och administration. Ändå ska alltså hela premien avkastningsbeskattas.
Det är helt fel att ändra i beskattningen av k-försäkringar samtidigt som man inför Investeringssparkontot. Istället borde man ta ett helhetsgrepp för att utreda skattefrågorna kring K-försäkringar, säger Magdalena Wetterfors.
Förslaget om att ändra skatten på kapitalförsäkringar är en följd av det föreslagna införandet av schablonbeskattade investeringssparkonton. Enligt förslaget ska skatten bygga på en schablonavkastning. Den räknas fram genom att ett kapitalunderlag multipliceras med statslåneräntan vid utgången av november året före beskattningsåret med tillägg på 0,75 procent. Det innebär att schablonbeskattningen blir högre i den nya sparformen jämfört med dagens kapitalförsäkringar och därför har regeringen valt att höja den skatten till samma nivå som de kommande investeringssparkontonas skatt.
Ett skäl till ändringen är att undvika att folk tar ut sitt kapital från k-försäkringar över årsskiftet för att undgå skatt på kapitalet.
Jag skulle vilja påstå att den skatteflykten är överdriven. Finansdepartementet skulle dessutom säkert kunna lösa det på ett enklare sätt i samråd med branschen.
Hög aktierisk
Ett annat problem som hon sett är att skatten har kalibrerats för att stämma för sparare som har hög aktierisk i sina portföljer. Men de sparare som har k-klassade sparförsäkringar i Skandia Liv har betydligt lägre aktierisk och får nu höjd skatt, trots att de själva inte kan påverka sin placeringsrisk.
Vi påpekade de här bristerna i remissbehandlingen genom Svensk Försäkring och argumenten var så starka att jag var övertygad om att man skulle ta till sig av kritiken. Men när tilläggsremissen kom innehöll den endast tekniska justeringar avseende investeringssparkontot, och man hade inte gjort någonting åt de problem som försäkringsbranschen påtalat, säger hon och fortsätter:
Jag blev chockad över att regeringen valde att gå vidare med förslaget när det så uppenbart strider mot systematiken i skattesystemet och grundläggande principer om neutralitet och skatteförmåga, säger Magdalena Wetterfors.
Hon påpekar vidare att sparare som har rena riskförsäkringar kommer att få en rejäl skattesmäll om förslaget trots allt införs.
De som har rena riskförsäkringar utan sparande kommer att få betala skatt trots att de inte har något sparande. I vissa andra produkter som förenar risk och sparande är det underskott i försäkringarna direkt efter tecknandet och då innebär det ju skatt på pengar som man inte ens har. Då blir ju skatten rent konfiskatorisk, säger hon.
Enligt henne rör det sig om hundratusentals försäkringstagare med K-försäkringar med hög risk bara i Skandia. Försäkringstagare som alltså kommer att drabbas av orimligt höga skattehöjningar, ibland flera hundra procent, på grund av regeringens förslag
Felaktig kalibrering
Hon menar att kalibreringen av den nuvarande skatten på k-försäkringar är korrekt och har utformats för att motsvara skatten på vanligt sparande. Att regeringen vill införa en ny sparform innebär inte att skatten på k-försäkringar är felkalibrerad. Det är att jämföra äpplen och päron. Regeringen borde ha försökt hitta en metod att skilja på de k-klassade försäkringar som påminner om rent sparande och övriga k-försäkringar. Som det nu blir kommer det att bli omotiverat dyrt att försöka skydda efterlevande med riskförsäkringar, något som kan bidra till att färre väljer att skydda sig.
Det här visar återigen att försäkringsfrågorna är svåra och att det är många som har svårt att förstå hur den här typen av förändringar kan slå, säger Magdalena Wetterfors.
Det är ännu inte klart om Skandias memorandum kommer att hamna på finansmarknadsminister Peter Normans bord. Något beslut om att skicka det vidare dit har ännu inte fattats.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 6 2011