Att ingen blir profet i sin egen hemstad visste redan Jesus enligt Lukasevangeliet och det var kanske därför som SNS valde ut de två danska professorerna Michael Møller och Niels Christian Nielsen från Copenhagen Business School, att kartlägga den svenska tjänstepensionsmarknaden och lämna förslag till hur den skulle kunna förenklas.
Men det gick inte alls, trots att de båda lämnat hemstaden Köpenhamn. För deras förslag mottogs först med upprörda kommentarer och sedan med tystnad.
SNS-rapporten Framtidens Tjänstepensioner, som presenterades i början av juni, innehåller ett antal svårsmälta förslag, åtminstone för hemmablinda svenskar som anpassat sig till den rådande marknaden för tjänstepensioner. De danska författarna har, utan att vara marinerade i svenska traditioner, ställt sig vid sidan av och istället tittat på vad man skulle kunna göra för att förenkla systemet och se till att svenskarna totalt sett skulle få ett i ekonomisk mening bättre system för pensionerna.
Staten bestämmer
De kritiserar vältaligt systemet för avtalsparternas olika pensionslösningar och menar att det för överskådlighetens skull vore bättre om staten bestämde en nivå för hur stora tjänstepensionsavsättningarna ska vara och att avtalsparterna därefter skulle få möjlighet att utforma vilka lösningar de vill se. Dessutom vill de att staten också bestämmer ifrån vilken ålder som pensionerna ska börja tjänas in oavsett vilken bransch eller vilket kollektivavtalsområde man är verksam på. Dessutom vill de att alla ska ha tjänstepension, även de som ligger utanför kollektivavtalen eftersom de annars kan hamna i fattigdomsfällan.
Med dessa förändringar skulle marknaden bli mer överskådlig för yrkesverksamma svenskar som, absolut helt rationellt, funderar mer över här och nu än sen. Och de svär också i kyrkan genom att påpeka att det kan finnas viktigare sparmål för unga människor.
För en ung människa kan det vara rimligare att först amortera på bostaden istället för att spara till pensionen, förklarade Michael Møller vid presentationen av rapporten. Han tillade att det kan vara svårt att se till att alla gör ekonomiskt rationella pensionsval eftersom intresset för frågan inte alltid ligger på topp.
Det är inte så enkelt att informera människor om sådant som inte intresserar dem.
De här utgångspunkterna leder författarna till att föreslå att individer som sparar till pensionen inte ska ha för mycket inflytande över hur pengarna placeras, något som är att svära i den svenska valfrihetskyrkan.
Det är värt att överväga om inte ett obligatoriskt pensionssparande logiskt sett hör samman med en obligatoriskt livslång pension och med obligatorisk placering av pengarna, det vill säga att den enskilde inte har något inflytande på placeringarna, förklarade Michael Møller.
Ingreppet i den svenska modellen, alldeles oavsett rationaliteten, vände svenskar mot danskar. Förre finansministern och ordföranden i Alecta, Erik Åsbrink, var inte sen att avfärda idén om lagstiftning på parternas område.
Det är ju ett grundskott mot den fria förhandlingsrätten och den svenska modellen, förklarade han.
De danska forskarna blev elefanter i porslinsbutiken genom att utmana det svenska partssystemet, något som gjorde att många tryckte på off-knappen. Trots det fanns det vid presentationen några som ändå tyckte att det fanns skäl att läsa rapporten.
Det är en bra genomgång. Läs rapporten, det står mycket i den, förklarade till exempel Svenskt Näringslivs Hans Gidhagen, även om han inte heller ville ha några statliga ingrepp i den svenska modellen.
Tystnaden gör att några av de uppenbara paradoxerna i tjänstepensionssystemet inte kommer att diskuteras. En av dessa är att vi tvångssparar hela livet för att klara ålderdomen, samtidigt som det går fint att leva upp pensionen långt innan livet är slut.
Problemet är brist på konsekvens. Arbetsmarknadens parter utövar tvång, med det är inkonsekvent att ha ett obligatoriskt sparande där man kan ta ut pengarna under fem år och sedan leva 20 år utan pension . Var konsekvent. Förbjud folk att slösa bort pensionen och tillåt endast livsvariga pensioner, säger författarna i boken.
Den idén och många andra i rapporten kommer inte att bli föremål för några stora diskussioner. Det visar att det är svårt att bli profet även utanför sin hemstad. Men danskarna gjorde ett taktiskt misstag. De gick ut för hårt redan från start och förlorade matchen. Men några tröstmål kunde de ha fått.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 6 2011