Enligt Göran Ronge på Finansinspektionen innebär Länsförsäkringar Livs beslut att sänka återbäringsräntan till 1 procent att man gör ett mjukt återtag. Det innebär att pensionskapitalet för spararna kommer att minska.
Om en sparare har ett garanterat kapital på 100 kr och återbäring motsvarande 50 kr, alltså totalt 150 kr så kommer det att räknas upp med den nya räntan vilket ger 150 x 1 procent, totalt 151,5. Men det garanterade kapitalet ska räknas upp med 3 procent enligt löftet till spararna, alltså till 103. När det värdet dras bort betyder det att återbäringskapitalet, som i utgångsläget var 50, efter sänkningen att vara värt 48, 50 kr.
- Många bolag har övergett modellen med utjämnad återbäringsränta och låter i stället totalavkastningen slå igenom positivt eller negativt kvartalsvis eller månadsvis. I dagsläget är det främst tjänstepensionskassor och några av de gamla bolagen, till exempel Folksam Liv, Skandia Liv, SEB Trygg Gamla som fortfarande använder sig av den här modellen, säger Göran Ronge, aktuarie på Finansinspektionen, till Pensionsnyheterna.
Om det nu kommer att komma andra bolag som också behöver sänka sina återbäringsräntor kan inte Göran Ronge svara på, men han säger att det vid halvårsskiftet såg hyggligt ut, även om det hänt en del sedan dess på de finansiella marknaderna.
- Enligt halvårsrapporterna hade till exempel Folksam Liv, SEB Trygg Gamla och Skandia Liv hade buffertar på 7 - 16 procent, alltså kollektiv konsolidering på 107-116 procent, något som de säkert är glada åt i det här läget, säger Göran Ronge.