NYHETSARKIVET
3 okt 2011 14:04
Fora anmält till FI för olaglig förmedling
En privatperson har i en skrivelse till Finansinspektionen anmält Fora för olaglig försäkringsförmedling. Detta eftersom Fora, enligt anmälaren, ägnar sig åt tillståndspliktig verksamhet, något som Fora inte håller med om. Och FI har efter snart ett års grubblande ännu inte kommit fram till något beslut.

Fora administrerar kollektivavtalade försäkringar för snart sagt alla anställda i Sverige och är dessutom valcentral för Avtalspension SAF-LO. Fora bedriver verksamheten utan tillstånd från Finansinspektionen. Det betyder att bolaget inte står under tillsyn och vidare att man saknar ansvarsförsäkring.

Fora har anmälts till Finansinspek­tionen av en privatperson för att man bedriver olaglig förmedlingsverksamhet, men FI har ännu inte tagit någon slutgiltig ställning i ärendet. I anmälan hävdar den klagande att han gått miste om ersättning från en försäkring på grund av att Fora på eget initiativ annullerat en försäkring och utan att meddela den försäkrade.

- Det är definitivt en intressant fråga att få belyst och det är många här på Finansinspektionen som har arbetat med ärendet, säger Anders Evenås på Finansinspektionens enhet för förmedlare till Pensions­nyheterna.
Han tillägger att sakfrågan är komplex vilket innebär att det tar tid att komma fram till ett ställningstagande från Finansinspektionen.
Det som stökar till bilden är att Fora, som ägs av kollektivavtals­parterna Svenskt Näringsliv och LO, inte omedelbart faller under det svenska regelverket för försäkringsförmedling utan kan hänvisa till ett undantag i lagens förarbeten där administrationsbolag för kollektivavtalade försäkring­ar normalt ska vara undantagna kraven i förmedlingslagstiftningen. Detta eftersom lagstiftaren ansett att avtalsparterna själva klarar av att hantera kundskyddet.

I styrelsen
På Fora hade man frågan uppe i styrelsen för snart två år sedan och då såg man inte att den verksamhet man då bedrev skulle kräva tillstånd.

Anledningen var då att Collectum, som i stor utsträckning bedriver samma typ av verksamhet på tjänstemannaområdet, ansökt och beviljats tillstånd för försäkringsförmedling.

- Vi har olika syn, till exempel på hur djupt involverade vi är i själva upphandlingsprocessen. Vi tillhandahåller bara de produkter som avtalsparterna valt ut, även om vi bistått parterna i den processen vid upphandlingarna, säger hon.

Hon tillägger att Finansinspek­tionens syn är att förmedlare ska kunna påverka innehållet i de försäkringsprodukter som kunden väljer, något som man inte har möjlighet att göra på Fora. Och till skillnad från Collectum har man inga jämförelser mellan bolagen på webben.
– De uppmanar tydligare att man ska byta till de nya upphandlade produkterna med lägre avgifter där vi mer hänvisar direkt till bolagen, säger hon och tillägger:

- Om företagen har kollektivavtal så måste de teckna försäkringarna. Det är inte vi som bestämmer.

Undantag
Men på Finansinspektionen är man inte säker på att avsaknaden av rådgivning i förmedlingsverksamhet är något som gör att man ska undantas från tillståndsplikt.

- Det är inte säkert att man kan undgå kravet på förmedlingstillstånd bara för att man inte ägnar sig åt rådgivning men det är något vi ska kolla på, säger Anders Evenås.
Till saken hör dessutom att det EU-direktiv som reglerar försäkringsförmedling, IMD, inte innehåller några möjligheter till undantag för kollektivavtalade administrationstjänster. Och frågan är i hur stor utsträckning Fora bara administrerar försäkring.

Hämta in information
I den egna årsredovisningen skriver man att Foras uppgift är att ”fakturera, inkassera och förmedla försäkringspremier och kollektivavtalade avgifter, samt hämta in information från arbetsgivare till grund för avgifts- och premieberäkning.”

Under 2010 förmedlade man premier för 14 miljarder kr och från de största kundbolagen, AFA Liv, AFA Sjuk, AFA Trygghet och AMF fick man totalt in drygt 237 miljoner kr, för att man bistod med förmedlingstjänsterna.
Nu återstår att se om Finans­inspektionen håller med Fora i bedömningen att den förmedlingsverksamhet som man ägnar sig åt inte är tillståndspliktig. Och Agneta Norén tror inte att ett krav på tillstånd skulle påverka verksamheten nämnvärt.

- När vi tittade på det senast så var det inte någon större skillnad mellan att jobba med förmedlings­tillstånd och utan. Men vi kan behöva titta över det igen, världen förändras och saker i omgivningen kan ha förändrats under de två år som gått sedan vi senast tittade över frågan, säger Agneta Norén.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907