NYHETSARKIVET
8 nov 2011 12:57
Stor skillnad i livbolagens utbetalningar
Konsumenternas Försäkringsbyrå har frågat livbolagen hur deras utbetalningar av pensionskapitalet går till. Och skillnaderna är stora mellan olika bolag vad gäller livslängdsantaganden och prognosränta.

- Vi har frågat de bolag som är valbara i kollektivavtalad försäkring eller där man kan pensionsspara privat hur de betalar ut pensionskapitalet. Det är stora skillnader mellan olika bolag. Det kan röra sig om 1 000-tals kr varje månad eller om man ser till helheten 100 000-tals kr, säger Marcus Lindenius, ekonom på Konsumenternas Försäkringsbyrå, till Pensionsnyheterna.

Sammanställningen visar att bolagens livslängdsantaganden och prognosräntor har en otroligt stor effekt på hur mycket pensionskapital som betalas ut till de enskilda kunderna.

- Det räcker inte att säga att vi har låga avgifter eller hög avkastning. Har man orimligt långa livslängdsantaganden räcker det inte med att ha en bra avkastning för att kompensera en utbetalning som inte står sig mot de andra bolagen, säger Marcus Lindenius.

De flesta bolag har ett livslängdsantagande på mellan 21 och 25 år vid 65 års ålder. Samtliga förutsätter alltså att just deras kunder ska leva längre än till 84,5 år som enligt SCB är den genomsnittliga livslängden. Men Danica Pension avviker från mängden genom att inte använda sig av livslängdsantaganden alls utan istället förutsätta en utbetalningstid på 40 år (se separat artikel).

- Man kan inte kräva att alla bolag ska göra exakt samma beräkningar. Skiljer sig livslängdsantaganden några år så är det ok. Men om det skiljer tio år, då måste man fråga sig vem det är som har rätt och vem som har fel, säger Marcus Lindenius.

För att komma till rätta med det här vill han först och främst att bolagen ska bli tydligare i sin information om vilka antaganden man gjort och vad det får för effekter.

- Det viktigaste är att man informerar, säger att så här gör vi. Hur påverkar livslängdsantaganden och prognosräntor de pensionsutbetalningar som bolaget gör? Det här är svårare att kommunicera än låga avgifter och hög avkastning, men det är viktigt att göra det, säger Marcus Lindenius.

I undersökningen har man räknat utan återbetalningsskydd och med en avkastning på 5,5 procent per år för både fondförsäkring och traditionell försäkring.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907