Pensionssparare vill ha fri flytträtt. Det visar en SIFO-undersökning som Söderberg & Partners låtit göra om allmänhetens attityd till fri flytträtt av pensionskapital.
Det saknas en lagstadgad rätt att flytta sina pensionspengar från ett pensionsbolag till ett annat. Idag arbetar en utredning på regeringens uppdrag med att utreda ett införande av fri flytträtt, något som man hoppas ska leda till ökad konkurrens och det i sin tur till att svenskarna får högre pensioner.
Men kollektivavtalsparterna är motvilliga till att införa flytträtt på tjänstepensioner och det har fått Söderberg & Partners att surna till.
Det är en viktig intäktskälla för flera fackförbund, vilket ger dem inflytande över kapitalmarknaden. Det är en anmärkningsvärd hållning med tanke på att de fackliga organisationerna driver en linje som inte deras medlemmar stödjer, skriver Söderberg & Partners i ett pressmeddelande.
SIFO-undersökningen som Söderberg & Partners låtit göra visar att fackmedlemmar själva vill kunna bestämma över sina pensionspengar. Över 70 procent tycker att det är negativt att anställda med kollektivavtal inte kan flytta sitt pensionskapital till valfritt försäkringsbolag. 60 procent tycker att det är viktigt att kunna samla allt kapital i ett och samma bolag. Över 70 procent av spararna säger att de är positiva till att fri flytträtt på pensionskapital införs.
Kollektivavtalsparterna har bevisligen förbrukat sitt förtroendekapital när det gäller deras förmåga att sätta deras medlemmars intressen främst. Införs det en fri flytträtt på den övriga marknaden måste det även omfatta kollektivavtalsbolagen. I annat fall kommer miljoner löntagare, som omfattas av kollektivavtal, inte att kunna få rätten att rösta med fötterna för att hitta bästa bolag för deras pensionspengar. Makten över pensionspengarna ska givetvis ligga hos den som tar risken för ett dåligt utfall, det vill säga hos spararen, inte hos facket, säger Gustaf Rentzhog, vd Söderberg & Partners, i en kommentar.