Vänsterpartiets Wiwi-Anne Johansson frågar i en skriftlig fråga socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) vad regeringen tänker göra åt problemet att utbetalningar av livränta ibland ger full pensionsrätt och ibland inte.
Pensionssystemet och intjänandet av pensionsrätt bygger på att alla inkomster som den pensionerade haft under sitt yrkesverksamma liv räknas in upp till 7,5 basbelopp per år. Men för de personer som drabbats av arbetsskada och för denna får arbetsskadelivränta utbetald tas inte alltid alla inkomster upp. Arbetsskadelivränta är en ersättning för den inkomstförlust man gjort på grund av uppkommen arbetsskada. För de flesta omfattar inkomstförlusten flera år men utbetalningen av livräntan kan komma att betalas ut vid ett enda tillfälle som så kallad ackumulerad inkomst.
I skattelagstiftningen kan denna ackumulerade inkomst delas upp på flera år, något som bättre motsvarar det verkliga skeendet. Någon motsvarande regel finns inte när det gäller beräkning av pensionsgrundande inkomst. Har man fått en arbetsskada som innebär inkomstförlust under flera år så kan det förhållandet att livräntan endast betalas ut vid ett tillfälle få effekter på pensionen. Livräntebeloppet kan, det år livräntan betalas ut, överstiga de 7,5 basbeloppen som är pensionsgrundande och den skadade kan då inte tillgodoräkna sig belopp över taket.
Då möjligheten att i dessa fall fördela inkomsten under flera år inte finns i dagens system beräknas pensionsrätten under denna tid inte på korrekt inkomst. Detta i sin tur betyder förlust av kommande pension.
Därför frågar Wiwi-Anne Johansson Ulf Kristersson om han är beredd att verka för att ackumulerad inkomst då den betalas ut som ett engångsbelopp i efterhand regleras på ett sådant sätt att det inte missgynnar intjänandet av pensionsrätt.