Finansmarknaden är mer svårbedömd än på mycket länge, samtidigt som Stockholmsbörsen ligger fast förankrad på smärtsamt låga nivåer. Det är helt enkelt oroliga tider. Försäkringsbolag och kunder reagerar båda två på marknadsläget, men reaktionerna är inte direkt i harmoni.
Spararna söker sig till säkra sparformer och intresset för traditionellt förvaltade försäkringar har ökat drastiskt under året. Samtidigt som bolagen halar flagg, sänkta garantiräntor har stått som spön i backen den senaste tiden och några bolag har till och med stängt sina tradprodukter för nyteckning. Kunderna söker trygghet, men trygghet betyder som bekant att man inte får speciellt bra avkastning.
Hot mot avkastningen
Per Friman, chef Marknad & Försäljning på Movestic, ser ett stort hot mot kundernas avkastning i att allt fler bolag är tvungna att binda upp allt mer av sitt förvaltade kapital i statsobligationer. Effekten blir låg avkastning och, i värsta fall, lägre solvens och därmed ett ökat behov av att köpa riskfria statsobligationer för att klara kapitalkraven.
Ett tillgångsslag man definitivt inte vill ha är obligationer. Jag tycker det är märkligt att de stora bolagen pratar så lite om det här problemet. Vi har en unik situation i och med att vi har väldigt hårda kapitalkrav i kombination med låga räntor. Läget blir ännu allvarligare i och med att vi inte har fri flytträtt så att kunderna kan lämna de bolag som inte klarar sig, säger han.
Frågan om just flytträtt tycker Michael Gunnarsson, vd för Movestic, än mer aktuell nu än någonsin i och med de stora förändringar som skett inom livbolagsbranschen bara de senaste månaderna. Länsförsäkringar har stängt sin traditionellt förvaltade portfölj för nyteckning, precis som Swedbank, och Skandia har genomfört en bolagsrockad som innebär att Skandia Livs kunder plötsligt ska få delar av sin avkastning från Skandia AB:s affärer med fondförsäkringar.
Det har varit väldigt stora förändringar i branschen, men hur ska kunderna kunna tolka det som händer? Och hur ska de ha en möjlighet att agera om man inte är nöjd med utvecklingen? Om man menar att det egna bolagets produkter är bra måste man också våga visa det genom att tillåta fri flytträtt, säger Michael Gunnarsson.
Efter vad det verkar så kan en lagstiftning vara på gång för området. Men Michael Gunnarsson ser gärna att branschen föregår den.
Det bästa som kan hända för branschens förtroende är att man självmant inför flytträtt. Det går att göra, det är alla medvetna om. Risken är att det blir en lagstiftningsfråga i stället och det tjänar ingen på, säger han.
Inga statsobligationer
Movestic har som ett alternativ till de traditionellt förvaltade produkterna tagit fram egna fondprodukter. Förvaltningsstrategierna är lånade från Private Banking och idén är att erbjuda en stabil avkastning men utan att köpa in sig i statsobligationer som ger låg ränta.
De flesta pensionssparare har faktiskt en situation som påminner om klassisk private banking. Man har ett kapital som man vill ska vara tryggt och ett nytt kapital som man vill ska växa och det har vi utgått från, säger Per Friman.
Vi har inte hittat något sätt att kombinera garantier med en attraktiv avkastning. Vi vill ha en produkt som ger den avkastning som kunderna förväntar sig från något som liknar traditionell förvaltning. Ska man köpa in en garanti måste man antingen köpa den av staten och då ger den ingen avkastning eller av en bank och då blir det för dyrt.