I den här veckan, om tygen håller, kommer Collectum att skicka ut en inbjudan till försäkringsbolag som vill vara med i den nya upphandlingen till ITP.
Collectum har i en årligen återkommande opinionsundersökning kollat vad tjänstemännen tycker om modellen med upphandlade försäkringsgivare och 82 procent av de tillfrågade tycker att det är en bra idé.
Det visar en undersökning som genomförts av Ipsos på uppdrag av Collectum.
"Upphandlingarna gör att pensionsspararna får en tjänstepension i toppklass, även om man inte vill göra egna val. Undersökningen visar att en stor majoritet uppskattar den kvalitetssäkring som upphandlingarna ger", säger Tomas Carlsson, Collectums pensionsexpert.
En minoritet, totalt 8 procent av tjänstemännen tycker att upphandling är en ganska eller mycket dålig idé, medan 10 procent är osäkra.
Collectum har i uppdrag från arbetsmarknadens parter PTK och Svenskt Näringsliv att bidra till att fler än två miljoner tjänstemän i det privata näringslivet får en så hög tjänstepension som möjligt. Företaget upphandlar, utan eget vinstsyfte, de försäkringsgivare som får förvalta tjänstepensionen ITP.
Den senaste upphandlingen avslutades under 2018 och nästa upphandling avslutas under 2023.
"Tack vare upphandlingarna blir det mer pengar till pensionsspararnas framtida pension, istället för till onödiga avgifter till pensionsförvaltarna. Den som har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP kan räkna med mesta möjliga pension för pengarna", säger Tomas Carlsson.
Tjänstepensionsupphandlingarna genomförs av Collectum på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK. De senaste avtalen gäller från den 1 oktober 2018 till den 30 september 2023.
När försäkringsbolagen fått anbudsunderlagen har de tid på sig till november-december 2022 med att komma in med anbud. Dessa utvärderas och till våren kommer parterna via ITP-nämnden att meddela vilka som valts ut.
Fem fondförsäkringsbolag och 3-5 tradbolag ska väljas ut efter upphandlingen. Även ickevalsalternativet, idag Alecta, ska upphandlas.
Den genomsnittliga avgiften för traditionella försäkringar är nu 0,13 procent. Det kan jämföras med 0,18 procent vid upphandlingen 2013.
När det handlar om fondförsäkring var det i den nu gällande upphandlingen fem försäkringsgivare som valdes ut: Futur pension, Handelsbanken, Movestic, SPP och Swedbank.
Här finns krav på att de har en entrélösning där sparare som väljer fondförsäkring placeras. Vill de senare sätta samman en egen fondportfölj så är det något de får ta upp med det bolag de valt.
Majoriteten av spararna, omkring 70 procent i ITP 1, brukar dock bli kvar i entrélösningen. I den nu gällande upphandlingen var den genomsnittliga avgiften för entrélösningarna 0,14 procent. Det kan jämföras med 0,23 procent vid upphandlingen 2013.
Collectum påpekar att den genomsnittliga avgiften för bolagens valbara fonder är nu 0,30 procent. Det kan jämföras med 0,39 procent vid upphandlingen 2013. Avgifterna för exakt samma fonder på den öppna marknaden är i genomsnitt 0,95 procent, alltså mer än tre gånger så höga jämfört med de upphandlade avgifterna.
Det ska bli intressant att se om det fortfarande finns mer möjligheter till prispress eller om man nu nått botten i krypcasinot.
Undersökningen som refereras ovan genomfördes i april 2022 av undersökningsföretaget Ipsos bland 1 000 privatanställda tjänstemän som telefonintervjuades.