I fredags kunde Pensionsnyheterna berätta att den höga konsolideringen i Alectas förmånsbestämda portfölj är skyhög. Vid halvårsskiftet låg den på 185 procent.
Nu har vi även hittat siffran för augusti och det är fortsatt uppåt, 191 procent.
Det gör att det kan bli fråga om rabatterade Alectapremier även i fortsättningen.
Enligt Stefan Linder på förmedlaren Linder & Partners talar siffrorna för att det kommer att bli fortsatta rabatter och han tror att de kan komma att bli ännu större än de 30 procent som gällt för ITP2 under 2022.
- Jag tror att rabatterna kan hamna på 40-50 procent av Alectapremien, alltså ännu högre än idag, säger han till Pensionsnyheterna.
Det är bra för alla kundföretag, påpekar han. Samtidigt betyder det att det blir ännu tuffare för tiotaggare som har frilagd premie.
Det blir ju bara hälften så stora premier som de haft tidigare. Och företag som väljer att gå över till någon typ av premietrappa får betala rejält jämfört med vad de skulle ha kostat om de anställda hade funnits kvar i ursprunglig ITP 2.
- Vi ser premietrappor där arbetsgivare betalar uppemot 45 procent för lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp, säger Stefan Linder.
När Alectarabatterna blev så stora som 30 procent var det företag som fick lite hjälp av försäkringsbolagen att hålla borgfred med sina anställda. Detta genom att man erbjöd möjlighet för företagen att frysa fjolårets premie och alltså inte räkna med Alectas rabatt.
Det var naturligtvis något som även låg i försäkringsbolagens intresse för att inte tappa i premievolym för de alternativa ITP-lösning man hade.
Detta var dock ingen hållbar lösning. Rabatten var inte en kortvarig krusning premierna lär inte återställas till den normala premien, utan rabatt.
Rabatten lär bli kvar, räntehöjningar kommer att fortsätta att driva Alectas konsolidering mot skyarna, eftersom de då använder en högre diskonteringsränta. De som idag har traditionell ITP 2 blir allt billigare för kundföretagen. På lång sikt kommer det säkerligen även att bli återbetalningar till kundföretagen.
Många av de äldre med ITP2 kommer att ha så höga intjänade fribrev att arbetsgivarna knappast behöver betala in några nya premier för dem. Det gör även att de frilagda premierna kommer att fortsätta gå ned, något som alltså gör att det blir lägre premier till tiotaggarna.
Stefan Linder påpekar att det inte är helt lätt för företagen att navigera i den nya miljön.
Ett sätt är att låta de anställda tiotaggarna gå in i den premiebestämda ITP 1, men det har sina nackdelar. Han tror att många företag istället kommer att välja att erbjuda anställda att gå över till en premietrappa, vare sig den är åldersrelaterad eller inte.