Aktiefonder registrerade i Sverige har sett rekordhöga utflöden under året med 40 miljarder kronor som flytt till säkrare hamnar.
Efter en optimistisk julimånad återvände oron bland investerarna i augusti, som återigen tycks ha tappat förtroendet för aktiefonder. Av årets åtta månader som passerat har fem av dessa markerat utflöden för aktiefonder registrerade i Sverige. Och det har inte varit blygsamma utflöden, rapporterar Morningstar.
Februari stod för lejonparten av utflödena för kategorin med 21,6 miljarder kronor, vilket även är månaden då Ryssland invaderade Ukraina.
Sammanlagt under årets första åtta månader har hela 40,6 miljarder kronor tagits ut. Den enda breda kategorin som uppvisar ett positivt nettoflöde under perioden är räntefonder, med ett nettoinflöde om 29 miljarder kronor.
Om man jämför utflödet i aktiefonder, 40 miljarder kronor, med nettoflödena för samma tidsperiod sedan 2005, så är det rekordsiffror, enligt en Morningstar.
Sedan 2005 har vi ju haft finanskrisen 2011, men då nådde inte nettoutflödena mer än hälften, 19 miljarder kr.
I vad som verkar vara något av understatement skriver Morningstar:
"Det är tydligt att riskviljan bland investerarna minskat, inte bara genom de enorma utflödena från aktiefonder som helhet, utan även när man kollar närmare på de specifika kategorierna som står för de största utflödena respektive inflödena i kategorin."
Konsumentförstroendet är också på den lägsta nivån i mannaminne rapporterade konjunkturinstitutet så sent om i den här veckan.
Mycket pekar nu på att det är Hedgefonder som ska kunna rädda spararnas pengar, eftersom de har strategier som inte behöver följa marknaden och alltså kan agera annorlunda.
Hedgefonden Lynx har preliminärt avkastat 36,8 procent under perioden 1 januari 15 september i år.
En annan fondkategori bland aktiefonder, som klarat sig från stora utflöden, är indexbaserade globalfonder. Dessa har ju i praktiken hälften av tillgångarna i dollarbaserade tillgångar.
Dollarn har ju stärkts kraftigt till följd av oron i världen och svenskar som haft kapital i globalfonderna har kommit ut väl, när deras innehav växlats till svenska kronor.
De största utflödena hittills i år är Sector Equity Technology (-11,3 miljarder kronor), Sweden Small/Mid-cap Equity (-10,6 miljarder kronor) och US Large-Cap Growth Equity (-4,3 miljarder kronor).
Det läser Pensionsnyheterna på Morningstars hemsida.