Igår skickade valcentralen Collectum ut offertunderlagen till åtta försäkringsbolag med traditionell försäkring och tolv bolag med fondförsäkring, som ska slåss om att bli valbart bolag inom ITP-planen för perioden 1 oktober 2023-30 september 2028.
Ett intensivt arbete startar nu i bolagens arbetsgrupper för att bli klara med ett attraktivt erbjudande till den 9 november som är sista dag att skicka in offerten.
Parterna bakom ITP-planen, Svenskt Näringsliv och PTK, ska sedan bedöma inkomna offerter och välja ut 3-5 valbara bolag inom traditionell försäkring respektive fondförsäkring, som det skrivs avtal med under första kvartalet 2023.
Vid den senaste upphandlingen 2018 blev det fem bolag inom respektive kategori som blev valbara. Det är alltså hälften av de bolag som lämnar offert den 9 november som kommer att bli utslagna.
I den senaste upphandlingen inom traditionell försäkring vann: Alecta, AMF, Folksam, SEB och Skandia.
Eftersom det är en begränsad skara försäkringsbolag som fortfarande erbjuder trad, så är chansen stor att det blir samma bolag som får fortsatt förtroende inom trad den kommande femårsperioden.
Det är inte heller troligt att den nu gällande avgiften inom trad på 0,13 procent går att pressa ned ytterligare med mer än kanske ett par punkter för parterna. Det är också troligt att bolagen i sina offerter kommer att sänka sina nu gällande garantinivåer inom trad.
Inom fondförsäkring är valbara bolag fram till 30 september 2023: Futur Pension, Handelsbanken Liv, Movestic, SPP och Swedbank Försäkring.
Här kan det förväntas att nuvarande fondavgift på 0,30 procent kan sjunka ned till 0,25 procent i offerterna från bolag som idag inte är valbara och som vill slå sig in på den viktiga marknaden för ITP-premier.
2018 handlade det om 40 miljarder i årliga premier som Collectum fördelade till de tio valbara försäkringsbolagen från 36 000 företag som betalade in tjänstepension för totalt 1,9 miljoner privata tjänstemän.
Nu handlar det om årliga premier på 60 miljarder kr från lika många arbetsgivare, men nu med 2,4 miljoner tjänstemän.
Senast den 9 november ska försäkringsgivarna lämna in sina offerter om de vill delta. Under första kvartalet 2023 ska avtal vara skrivna med de utvalda försäkringsgivarna. De nya avtalen träder i kraft den 1 oktober 2023.
Av de 20 bolagen som anmält intresse för att vara med ska 3-5 tradbolag väljas ut och lika många inom fondförsäkring. Det innebär att minst hälften av de bolag som ansökt kommer att falla bort.
Är man riktigt njugg från Collectums sida kan det bli bara tre bolag av vardera rasen, vilket betyder att 14 intresserade kan bli utan uppdrag som förvaltare.
Till skillnad från fondtorgsupphandlingen hos Pensionsmyndigheten kastas man inte omedelbart ut från Collectum om man inte kommer med i upphandlingen. Man kan dock inte ta emot nya premier om man inte blir utvald.
/ Ola Hellblom