I en nyligen avkunnad dom i Kammarrätten i Jönköping behandlas frågan om när ett par ska betraktas som stadigvarande åtskilda och därmed i socialförsäkringssammanhang varit att betrakta som ogifta.
Kammarrätten konstaterar att de har för mycket gemensamma affärer, trots att de varit skrivna på olika adresser, och därmed ska få garanti- och ålderspension baserad på att de är gifta. Detta eftersom de efter en tid på olika adresser folkbokfört sig tillsammans på samma adress.
Mannen och hans fru gifte sig 1999 och av adresshistorik framgår att de till största delen bott tillsammans mellan 19992011.
Han har sedan maj 2011 folkbokfört sig på en annan adress och från oktober 2011 folkbokförts på den fastighet som de köpte gemensamt i september samma år. I juni 2019 har han dock återigen folkbokförts på hustruns adress.
Hans folkbokföringsadress ändrades åter något år senare till fastigheten, efter att Pensionsmyndigheten kommunicerat att de påbörjat en utredning.
Förvaltningsrätten höll med mannen men Pensionsmyndigheten överklagade beslutet och Kammarrätten upphäver nu underinstansens dom och skriver:
"Att XX och hans fru tidigare levt tillsammans och att de i nära tid till Pensionsmyndighetens beslut åter varit folkbokförda på samma adress talar enligt kammarrätten emot att de ska anses leva stadigvarande åtskilda. Detta tillsammans med att de gemensamt köpt och äger en fastighet medför enligt kammarrätten att övervägande skäl talar emot att de ska anses leva stadigvarande åtskilda. Förvaltningsrättens dom ska därför upphävas och Pensionsmyndighetens beslut den 28 september 2020 ska fastställas."