NYHETSARKIVET
10 okt 2022 15:39
Sökes: Socialförsäkringsminister för att skapa en ny Pensionsgrupp
Pensionsgruppen kan sägas vara upplöst i och med att det inte finns någon regering på plats som är redo att diskutera och planera dess framtid.

Och inga partier har kunnat nominera några ledamöter även om det finns ett skelett i form av tre ledamöter som kan betraktas som överliggare från den tidigare gruppen.

Det är moderaternas Maria Malmer Stenergard, Kristdemokraternas Hans Eklind och centerns Martina Johansson.

Dessa tre har ju fått plats i socialförsäkringsutskottet, som är den gängse rekryteringsbasen för ledamöterna till Pensionsgruppen. Men innan man kan börja diskutera gruppens framtid måste man även ha en socialförsäkringsminister på plats och det vet vi ännu inget om. Regeringsförhandlingarna pågår på Tidö slott utanför Västerås, enligt uppgifter i TV 4.

Under tiden får man rulla tummarna på socialdepartementet, när det gäller planerna för Pensionsgruppen.

- Pensionsgruppen är en kommitté eller bokstavsutredning under Socialdepartementet. Socialdepartementet har en sekretariatfunktion, men det är upp till en kommande regering och en socialförsäkringsminister att ta upp en diskussion om planerna för gruppen, säger Peter G Johansson, tidigare sekreterare i gruppen till Pensionsnyheterna.

De flesta av stridsfrågorna, det nya upphandlade Premiepensionssystemet och införandet av riktåldrarna blev klara innan valet. I dagsläget finns därför inte några gamla surdegar att lösa ut.

Men riksdagen skickade under våren ett utskottsinitiativ till regeringen, som rör frågan om att titta närmare på hur "gasen" skulle kunna användas.

Detta för att dela ut prognostiserade vinster från systemet, som väntas uppkomma i takt med att systemet mognar. Efter infasningen fullt ut omfattas ju alla som betalar skatt av det nya systemet. Gränsen för infasning går ju vid generation 1954 och de finns med men de fyller ju 68 år under 2022.

Det faktum att alla nytillkommande sparare sedan flera år nu omfattas av systemet fullt ut betyder att deras pengar kommer att finnas i systemet under en längre omloppstid, uppemot 40 år eller mer. Det kommer, om vi har tillväxt i lönerna, resultera i att det kommer att generera utdelningsbara överskott över tid.

Det är ju tillväxten i lönesummorna som skapar räntan, avkastningen, på pensionstillgångarna och ju längre en krona kan snurra i systemet, desto mer överskott kan genereras.

Här kan även överskott i AP-fondernas tillgångar spela in, även om de överskott som redovisades vid utgången av 2021 i praktiken raderats.

AP-fonderna hade ju redan vid halvårsskiftet 2022 tappat 183 miljarder kr i resultat vilket gör att de pengarna som politikerna upptäckte i början av 2022 nu är utraderade. De överskott som kommer från avgiftstillgångarna kommer att få större betydelse för framtida överskott än vad som kan förväntas från AP-fonderna.

Så det lär inte bli några problem för en ny Pensionsgrupp att hitta frågor att diskutera om och när en grupp finns på plats. De bör också kunna fundera över hur det tillfälliga inkomstpensionstillägget ska kunna avvecklas.

Det var ju något som de tidigare allianspartierna accepterade under galgen när tidigare socialförsäkringsministern och ordföranden i Pensionsgruppen, Ardalan Shekarabi (S) trumfade igenom det, trots massiv kritik.

Genom att avveckla det och använda överskott i systemet för att lösa ut det skulle det kunna bli möjligt att ta bort inkomstpensionstillägget och på så sätt se till att livsinkomstprincipen upprätthålls.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907