I slutet av 2021 beslutade regeringen att den nya upphandlingsmyndigheten, Fondtorgsnämnden, skulle lokaliseras i Botkyrka kommun. Det har slutat med att man efter en ombyggnad ska husera i Tumba Bruks gamla sedeltryckeri.
För att vara en ganska liten myndighet, totalt väntas 25-30 personer bemanna de ombyggda lokalerna i Tumba, så har lokaliseringen präglats av ett stort politiskt intresse med många turer.
Från början var politiken tydlig med att den nya myndigheten skulle etableras utanför Stockholm, där en stor del av finansmarknadens aktörer bor och arbetar. Göteborg har två AP-fonder som sköts från staden men i allt väsentligt är Stockholm Sveriges finansiella centrum.
Det här var ett sätt att försöka bedriva regionalpolitik, något som man från den utredning som skulle skapa myndigheten, inte var särskilt förtjust i.
Det kom även politiska önskemål om en samordning med de kontor som Pensionsmyndigheten har ute i landet och då gällde det till exempel Växjö, Visby eller Gävle. Där var det definitivt inte lätt att få fram och rekrytera den kompetens och kapitalförvaltning som man såg behov av.
Förslag kom om att man skulle kunna etablera sig i Uppsala, utanför Stockholms län, men det var inte tillräckligt långt bort och måhända för enkelt att pendla från och till.
I socialdepartementet lyckades man få igenom en ändring av det tuffa lokaliseringsbeslutet för den nya myndigheten. Det beslutet gick ut på att myndigheten själv skulle få bestämma var man skulle sätta ner bopålarna.
Det beslutet kom senare att rivas upp och ersättas av en senare skrivning där socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) lyckades få regeringen med sig på att den nya myndigheten skulle inrättas i Botkyrka kommun. Det var man givetvis var sprudlande glad över i kommunen. Stabschef Nadina Rosengren lät hälsa till Pensionsnyheterna att "alla myndigheter är varmt välkomna till Botkyrka och att man har ett stort antal lokaler i kommunen".
Men nu är det inte helt enkelt att komma till Botkyrka på ett smidigt sätt om man ska pendla från Stockholms innerstad, där många tilltänkta rekryteringar bor.
Resorna kan bli långa, även om det, om och när det är köfritt, kan klaras av på en dryg halvtimme med bil. Kommunalt är det ungefär samma restider men med flera byten och en 800 meters promenad som avslutning från Tumbas pendeltågsstation.
Frågan om hur myndigheten skulle klara av personalförsörjningen när den lokaliserades där, var inget som ledde till något stort intresse från politiskt håll.
Viktigare var att de inblandade politikerna var skyldiga Botkyrka en myndighet. Kommunen hade tidigare utlovats att biståndsmyndigheten SIDA skulle flytta dit, men de planerna förverkligades aldrig. Och den enda statliga myndigheten i kommunen var Riksteatern som finns i Norsborg.
Så den politiska lösningen blev att Fondtorgsnämnden skulle verka från Tumba Bruk i Botkyrka kommun.
Nu återstår bara att se hur många av de anställda som faktiskt kommer att vara på det nya kontoret och hur många som kommer att välja att jobba hemifrån, vilket alla lärt sig under pandemin.
Kanske får det bli en egen busslinje till "orten" när det blir dags för fysiska möten och att man i övrigt blir en virtuell myndighet med Teamsskärmen som mötesplats.