I Tidöavtalet utlovade regeringen ett fribelopp på 300 000 kr för ISK-sparande. Först när man kommer över det beloppet blir det schablonskatt.
Skatten som för 2022 legat ikring 0,375 procent av kapitalet väntas stiga ordentligt efter 2023. Räntehöjningar som påverkar statslåneräntan bör betyda att schablonskatten kan uppgå till 1 procent under 2023.
Det utlovade fribeloppet, som först föreslogs av liberalerna, kan därför innebära en skattelättnad på 3 000 kr när förslaget införs.
Men Nordnet tycker att det inte bara borde ges skattelättnader för sparande på ISK. Nordnets sparekonom Frida Bratt har skickat brev till regeringen där hon propagerar för att även k-försäkringar borde få rätt till fribeloppet på 300 000 kr.
"Att de första 300 000 kronorna på sparande blir skattefria är en utmärkt morot för att få fler att starta ett eget sparande. Det sänder också ut signaler från den nya regeringen att sparande är viktigt, vilket är mycket glädjande efter flera år med motsatta signaler från Rosenbad", skriver Bratt i ett brev som kom till regeringskansliet i går.
Hon skriver att det uppstått "en osäkerhet kring om förslaget om skattefrihet även kommer att gälla kapitalförsäkringar, en annan schablonbeskattad sparform vid sidan av ISK."
Läser man i Tidöavtalet är det svårt att se att det är osäkert om k-försäkringar skulle omfattas av förslaget. K-försäkringarna nämns ju inte över huvud taget utan förslaget handlar om ISK.
Och det blir inte helt enkelt att hitta en metod för att lämna skatterabatt / fribelopp på k-försäkringar eftersom de tillgångar som placeras i k-försäkringarna faktiskt tillhör försäkringsbolaget, inte den enskilda spararen.
Även det har Frida Bratt dock tänkt på och föreslår följande lösning:
Fribeloppet blir svårare att tillämpa i en kapitalförsäkring än på ISK, och det kan bli en lite större utmaning. När det gäller ISK kan Skatteverket enkelt räkna bort 300 000 kronor när de ska beräkna skatten i den förtryckta deklarationen.
På en kapitalförsäkring blir det lite krångligare, eftersom försäkringen i praktiken formellt ägs av försäkringsbolaget. Men det är inget som inte går att lösa, exempelvis genom att försäkringsbolagen debiterar full skatt till en början, och sedan rapporterar varje innehavares sparkapital i k-försäkringen till Skatteverket, som får justera skatten i deklarationen."
Även Svensk Försäkring lobbar i samma anda som Nordnet och tycker också att det inte ska vara någon skillnad på om man sparar på investeringssparkonto eller i kapitalförsäkring, av konkurrensskäl.
"Den skattemässiga hanteringen av ISK är densamma som för kapitalförsäkring. Det är därför fullt rimligt att förvänta sig att om det införs en subvention för ISK så kommer den även att införas för kapitalförsäkring. Allt annat skulle innebära en snedvridning av konkurrensen mellan ett sparande i ISK respektive kapitalförsäkring. Det är en orimlig ordning", säger Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring i ett pressmeddelande från organisationen.
Hon tillägger att man nu, när det finns en regering på plats, kommer att ta kontakt med den "politiska nivån" vilket torde innebära den nytillträdde finansmarknadsministern Niklas Wykman, som tidigare var moderaternas talesperson i skattefrågor.
Det ska bli intressant att se hur finansdepartementets skatteavdelning ser på den här varianten med preliminär schablonskatt under året och sen överlåter till Skatteverket att justera den slutgiltiga skatten i kapitalförsäkringsspararnas deklarationer.
Förslaget kommer under alla omständigheter att kräva beredning, alltså att det skrivs en Ds i regeringskansliet som sedan remissbehandlas innan det blir lagrådsremiss och sen proposition, som riksdagen får ta ställning till.
Eftersom förslaget ursprungligen kommer från liberalerna, som haft mest intern opposition mot samarbetet med SD är det knappast troligt att det blir några liberaler som inte håller partilinjen i just den här frågan, när det blir dags att rösta i kammaren.