Volkswagen har vid upprepade tillfällen motarbetat förslag från aktieägare om transparens kring klimatlobbying.
De svenska AP-fonderna, med undantag av AP 1 och AP 6, Church of England Pensions Board, danska AkademikerPension tar därför bolaget till tysk domstol för att utreda minoritetsägares rättigheter i Tyskland.
Volkswagen förespråkar offentligt en hållbar omställning. Men genom sitt medlemskap i ett antal intresseorganisationer inom fordonsindustrin kan företaget ha bedrivit lobbyverksamhet som strider mot deras uttalade klimatambitioner. Denna potentiella motsägelse är en risk som investerare vill ha ökad transparens och klarhet i, skriver Sjunde AP-fonden i ett pressmeddelande.
Den tyska domstolen ska pröva om Volkswagen har rätt att vägra att ta upp förslag från minoritetsaktieägare till dagordningen för årsstämman 2023. Investerarna representeras av advokatbyrån Hausfeld LLP och stöds av ClientEarth, en ideell organisation specialiserad inom juridik.
"Som långsiktig ägare uppmuntrar vi Volkswagen att se till att deras påverkansarbete på politiken överensstämmer med deras uttalade klimatambition. Andra tyska börsbolag har publicerat granskningar av sin lobbyingverksamhet. Det är därför oroande att Volkswagen motarbetat denna transparens och att vi som aktieägare inte fått ta upp detta på årsstämman. Tillsammans tar vi detta till domstol för att klargöra denna gråzon inom bolagsrätten i Tyskland", säger Emma Henningsson, ansvarig för aktivt ägande på AP7.
Domstolsutlåtandet kommer tydliggöra huruvida aktieägare har rätt att framföra ärenden på bolagsstämmor i Tyskland. Ett positivt utfall skulle förbättra aktieägares möjligheter att ställa krav på transparens av tyska bolagen även inom andra områden såsom mångfald och inkludering, diskriminering eller andra intressekonflikter, enligt vad som sägs i kommunikationen från Sjunde AP-fonden.