NYHETSARKIVET
24 okt 2022 15:59
BFN måste klargöra värdering av ITP 2-åtaganden i ´egen regi'
Bokföringsnämnden (BFN) uppmanas av auktoriserade revisorn Henrik Persson vid revisionsbyrån Deloitte, i "Fördjupning 2. 2022" vid revisorsorganet Balans, att tydliggöra vad som ska vara god redovisningssed i fråga om hur pensionsåtaganden enligt ITP-planen "ska eller får värderas i årsredovisningen". Den uppmaningen ställer jag mig helt bakom.

Bakgrunden är att företag som är bundna av ITP-avtalet men behåller ålderspensionsavgifterna för ITP 2 i "egen regi", det vill säga redovisar de åtagandena som delpost på konto "Avsättningar för pensioner och liknande förpliktelser" på skuldsidan i sina balansräkningar eller – helt eller delvis – som förmögenhet i pensionsstiftelse, redovisar långt mindre reserveringar härför, än vad som följer av Finansinspektionens föreskrifter i FFFS 2007:24.

Företag med sådana förpliktelser brukar benämnas PRI-företag.

Försäkringsbolaget PRI Pensionsgaranti, ömsesidigt, vari sådana förpliktelser obligatoriskt måste vara skyddade genom kreditförsäkring, angav i sin årsredovisning för 2021 (sid 25) de 1 097 anslutna företagens samlade "Pensionsskuld" till 199 520 MSEK. Det är vad PRI kräver av de företagen att sammanlagt som PRI-åtaganden ha täckt i balansräkningsavsättning och i pensionsstiftelse(-r).

På samma sida anger PRI "Försäkringsansvaret" till 333 492 MSEK. Det är vad de beräknat sammanlagt skulle åtgå och belasta de 1 097 företagen med om deras PRI-åtaganden skulle lösas in i Alecta (vilket enligt ITP-planen är enda vägen för inlösen).

Med tillägg för löneskatten 24,26 procent på beloppsskillnaden uppgår denna till 166 474 MSEK, dvs – jämfört med vad PRI instruerat sina försäkringstagare/kundföretag att redovisa – en per företag genomsnittlig brist på 83,44 procent.

Så det finns verkligen anledning för BFN att tydliggöra vad som ska gälla i redovisningssammanhang och då också hur diskrepans jämfört med nuvarande praxis ska göras känd och fördelas över tid på sätt som motverkar att livskraftiga företag tvingas till drastiska åtgärder på grund av därigenom plötsligt uppenbarad eventuell aktiebolagsrättslig insufficiens.

/ Anders Palm, med 41 års erfarenhet inom området och dessförinnan auktoriserad revisor.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907