NYHETSARKIVET
25 okt 2022 13:45
Lyckade skyddspositioner bakom extraåterbäringen i LF:s Gamla Trad
Länsförsäkringars Gamla Trad har haft det jobbigt under lång tid. Portföljen med hög garanterad avkastning, 3-4 procent nominellt till kunderna, gjorde att bolaget av solvensskäl tvingades att välja placeringar i räntebärande tillgångar.

Det har medfört låg avkastning och återbäringsränta. För knappt tio år sedan stängde bolaget för nyteckning och började kalla den äldre portföljen för Gamla Trad.

Man öppnade samtidigt det nollgaranterade alternativet Nya Trad, som ett sätt för bolaget att erbjuda kunderna en bättre placeringsportfölj med möjlighet att ta risk, alltså öka aktieandelen i portföljen.

Nya Trad med nollgaranti band inte lika mycket kapital som Gamla trad som emellanåt tvingades att ha en portfölj med 97 procent räntebärande tillgångar för att klara skuldmatchningen.
Det var visserligen säkra placeringar i statsobligationer, men med negativa räntor kostade det bolaget och kunderna avkastning och med räntor nära noll blev läge att göra något.

- Vi fattade ett strategiskt beslut att inte köpa på oss mer långa statsobligationer när räntorna var negativa utan valde i stället att komplettera med andra skyddsstrategier. Vi kortade durationen något för att inte förlora avkastning och solvens vid stigande räntor. Vi investerade i valutapositioner för att valuta i många lägen kan vara en effektiv proxyhedge för stressade scenarier. Vi köpte även skydd mot fallande kurser på aktiemarknaden. Det visade sig goda positioner som alla har lönat sig väl för våra kunder. Solvensen har stärkts och det känns nu mycket bra att kunna fördela en del av detta till kunderna genom återbäring, säger Jakob Carlsson, vd för Länsförsäkringar Liv till Pensionsnyheterna.

Omallokeringen av portföljen gjordes när räntorna började stiga, något som gjorde att obligationsinnehaven kunde uppvärderas och bidrog till att stärka solvensen i Gamla liv.

Nu har man skapat ett större riskutrymme och ränteandelen i portföljen är nu nere på 70 procent och istället har man ökat på med bland annat illikvida tillgångar.

Så långt en solskenshistoria. De 300 000 kunderna i Gamla trad får nu dela på 3,2 miljarder kr, vilket innebär att deras försäkringskapital får ett extra tillskott på sju procent i extra återbäringsränta.

Frågan är bara om kunderna i Nya Trad valde rätt när de bytte ut sina garanterade försäkringar mot nollgaranti och bättre möjligheter att ta risk?

Hittills ser det ut så, men skillnaden är inte stor. Efter den extra återbäringen slår Gamla Trad "konkurrenten" Nya Trad med uppskattningsvis 5 procent bättre avkastning, räknat under 2022.

Tittar man på fem års sikt så blir det nästan jämnt skägg mellan de båda med en tiondels procent i fördel för Nya Trad.

Och under de 9 år och 4 månader som Nya Trad funnits så vinner Nya Trad och har då givit en avkastning på i storleksordningen två procentenheter mer än vad som gäller för Gamla Trad.

Men fortsatta räntehöjningar och fortsatt turbulens på aktiemarknaderna bör ge tradprodukter en fördel.

- Även om det är besvärligt när det går så fort välkomnar jag normaliseringen av räntorna. Det ska kosta något att låna pengar och en investerare ska få betalt för det kapital som lånas ut, en situation vi inte hade med nollränteläget. Det bidrar till en sundare och en bättre fungerande marknad. Nu kan vi få uppemot 4 procent i avkastning på ränteplaceringar i till exempel bostadsobligationer. Det är positivt, och innebär att vi på sikt kan hålla en effektiv blandportfölj med god förväntad avkastning till rimlig risk, säger Jakob Carlsson.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907