Den svenska försäkringsbranschen försöker stoppa eller åtminstone kraftigt förändra EU-kommissionens förslag till nytt krishanteringsdirektiv för försäkringssektorn, förkortat IRRD.
Tidsplanen var att direktivet skulle antas i år, men det pågår fortsatt förhandlingar i ministerrådet för att nå fram till en gemensam position bland medlemsländerna innan rådet kan gå in i trepartsförhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen.
Det väntas inte ske förrän under första halvåret 2023 när Sverige håller i EU:s ordförandeklubba. Sverige har tillsammans med Finland och Tyskland varit mest kritiska till IRRD i de pågående rådsförhandlingarna. Men nu måste Sverige tysta sin kritik och anta en konstruktiv strategi.
- Sverige har nu gått in i en tyst period. Som kommande ordförandeland förväntas vi inte framföra kritik mot direktivförslag. Vårt jobb är nu att hitta gemensamma lösningar inom rådet som kan samla en kvalificerad majoritet. EU:s nuvarande ordförandeland Tjeckien har ännu inte sagt om man har ambitionen att nå en gemensam position i rådet kring IRRD före årsskiftet. Även om man lyckas med det, så kommer trepartsförhandlingarna att få övertas av det svenska ordförandeskapet, säger Johan Hedberg, kansliråd på finansdepartementet och den som håller i förhandlingarna om IRRD för Sverige.
Finland har tidigare meddelat att man är beredd att ansluta sig till en blockerande minoritet för att stoppa IRRD. Från tyska parlamentet har det också kommit officiell kritik mot direktivförslaget med önskemål om att det ska skrivas om, så det bättre överensstämmer med försäkringssektorns villkor. Men enligt Svensk Försäkring tycks det finnas en majoritet i rådet för att driva igenom ett krishanterings- och resolutionsdirektiv för försäkringssektorn.
Det blir lite politiskt känsligt att det är Sverige som ska göra detta, trots att Sverige är öppet kritiska till direktivet.
/Ola Hellblom