Regeringen skriver i budgetpropositionen att det är svårt att definiera vad en pensionär egentligen är. Och helt klart att det inte är när en person fyller 65 år.
Under 2021 var det inte ens en majoritet av 65-åringarna som tog ut sin pension det året. Bara fyra av tio tog ut pension året då man fyllde 65 år och valde alltså att ta ut pension tidigare eller senare.
Regeringen skriver att i de beräkningar man gör i budgetproppen så definierar man begreppet så här:
I analysen och beräkningarna definieras pensionär som någon som har tagit ut allmän pension till någon del eller som har äldreförsörjningsstöd. Att begreppet pensionär definieras på detta sätt och inte utifrån en specifik ålder beror bland annat på att spridningen av i vilken ålder som personer väljer att ta ut pension har ökat.
År 2021 påbörjade knappt 4 av 10 personer sitt uttag av allmän pension vid 65 års ålder, vilket talar för att frångå en åldersfast definition i redogörelsen. Ytterligare ett skäl till att frångå en åldersfast definition i redogörelsen är att riksdagen har beslutat att de pensionsrelaterade åldersgränserna successivt ska höjas som en anpassning till medellivslängdens utveckling.
Det här skiljer Sverige från vad som gäller inom EU. Där definieras i stället en pensionär som någon som är 65 år eller äldre medan vi i Sverige alltså har en mer flytande definition, åtminstone vad gäller när man ska betecknas som pensionär.