Finansinspektionen har nu godkänt förändringar av Skandias bolagsordning, som antogs vid en extra bolagsstämma den 22 juni. Ändringarna innebär att Skandias högsta beslutande organ, fullmäktige, bantas från 21 till 15 ledamöter. Dessutom fördubblas mandatperioden för ledamöter i fullmäktige till sex år och de kommer från 2025 att väljas vartannat år mot för närvarande varje år.
Det är första gången som Skandia ändrar bolagsordningen sedan Skandia 2013 blev ett ömsesidigt och kundägt bolag. Då infördes regeln om att det är att Skandias kunder som väljer ledamöter till fullmäktige. Folksam, som också är ömsesidigt bolag har en mer indirekt metod att utse fullmäktige. Det görs av de intresseorganisationer, till exempel konsumentkooperationen, som är intressenter i Folksam.
Ett minskat intresse från Skandias kunder att delta i val till fullmäktige är en orsak till att bolagsordningen förändras. Av Skandias omkring 1,8 miljoner kunder hade 1,4 av dem rösträtt vid det senaste valet till fullmäktige. Valdeltagandet var dock besvärande lågt, 27 000 personer eller 1,93 procent av "valmanskåren" röstade.
Enligt fullmäktiges nuvarande ordförande, Dan Brännström, görs det dock av andra orsaker.
Med dessa ändringar får vi ett bättre tillvaratagande av kompetensen hos fullmäktiges ledamöter och en ökad kontinuitet, vilket leder till ett effektivare fullmäktige och bättre kundinflytande, säger Dan Brännström.
Ändringarna i val av fullmäktige fasas in, så att fem ledamöter väljs 2023 för en mandatperiod av fyra år, fem ledamöter väljs 2024 med en mandatperiod på fem år. Från 2025 hålls val till fullmäktige vartannat år och ledamöter får då en mandatperiod på sex år.
/ Ola Hellblom