NYHETSARKIVET
11 nov 2022 15:31
Timbro på DN Debatt: Slopa inkomstpensionen och ersätt den med ett fonderat system

På DN Debatt i dag utvecklar Timbro sina tankar kring att fondera inkomstpensionen istället för att ha det kedjebrevsliknande pay-as-you systemet som inkomstpensionen är i dag.

Förslaget bygger på att pensionsavgifterna ska placeras i fonder på samma sätt som premiepensionen. Detta ska enligt Timbro leda till högre pensioner eftersom tillväxten i aktiemarknaden historiskt varit snabbare än tillväxten i inkomsterna, som styr uppräkningen i dagsläget.

”Tack vare högre avkastning skulle det höja framtidens pensioner med 50 procent”, skriver Benjamin Dousa vid tankesmedjan Timbro i artikeln.

Övergången från ett pay-as-you-go system till ett fullfonderat, alltså 100 procent av avgiften till Premiepensionens fondtorg, innebär att man normalt måste betala två gånger. Dels för de intjänade pensionsrätter som redan tjänats in av alla som jobbat och dessutom en gång till för den egna pensionen i det fonderade systemet.

”I vår reform flyttas pensionsskulden över till staten genom att staten ger ut obligationer med samma värde som de intjänade pensionsrätterna. De nya obligationerna är knutna till inkomstutvecklingen, eftersom pensionsrätterna i dagens system följer inkomstutvecklingen. Dessa inkomstobligationer sätts in på spararnas valda fonder i premiepensionen. På så sätt garanteras pensionsspararna och pensionärerna samma belopp som i dag, men i en juridisk form som är betydligt mer robust. Inkomstobligationerna ger marknadsaktörer i både Sverige och andra länder en möjlighet att investera i svensk inkomstutveckling. Det är en hittills orealiserad potential i det svenska pensionssystemet.”

Med det här Alexanderhugget skulle pensionerna höjas, valfriheten öka och man skulle även få en stärkt äganderätt till det egna pensionskapitalet.

”Ett syfte med reformen är att pensionsskulden – som motsvarar 137 procent av bnp – ska redovisas på ett transparent sätt och ingå i den vanliga statsskulden. På så sätt blir det tydligt vilka pensionsåtaganden som staten har”, skriver Dousa, som inte heller räds det faktum att Sveriges statsskuld och budgetunderskott skulle öka enormt om den genomfördes och även kunna ifrågasättas av EU .

Det behöver inte innebära att den skisserade Fondpensionen inte går att genomföra skriver Dousa och menar att EU har gjort undantag för budget- och skuldreglerna för just pensionsreformer av den typ han föreslår.

"Internationella investerare och kreditvärderingsinstitut tar redan i dag hänsyn till pensionsskulden i sina bedömningar. Risken för ökad statlig upplåningskostnad är därför liten", påpekar han.

Fotnot: Staten skulle behöva låna upp knappt 7500 miljarder kr för att "ta över" den samlade pensionsskulden, har Pensionsnyheterna räknat fram…
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907