NYHETSARKIVET
11 nov 2022 15:37
Nya premierabatter - sista spiken i kistan för alternativ ITP?
Beslutet om att Alecta skulle höja premierabatterna för 2023 var knappast oväntat. Redan i september kunde Pensionsnyheterna rapportera att konsolideringsnivån var uppe på 189 procent i bolaget och när kistan är full så ska bolaget lämna tillbaka dem till försäkringstagarna, alltså de premiebetalande företagen.

- Vi gissade att rabatterna skulle hamna i intervallet 30-50 procent och nu blev det 40 procent, säger Michael Enberg Affärsspecialist på Skandia till Pensionsnyheterna.

Men det som är en god nyhet för företagen är inget att jubla över för alla anställda. Det handlar om tiotaggarna, som alltså valt att lämna den förmånsbestämda planen och istället byta till en premiebestämd individuell försäkring.

Valfriheten gäller anställda med lön över 10 inkomstbasbelopp under förutsättning att företaget de jobbar på erbjuder möjligheten.

Det här har varit en fantastisk kassako för försäkringsbolag och mäklare som erbjudit lösningen sedan 90-talets början. Utan tiotaggarmarknaden hade inte förmedlarmarknaden kunnat byggas upp så snabbt som den kom att göra.

För många av tiotaggarna har det varit en bra affär trots höga kostnader, historiskt. Avkastningen har varit högre än uppräkningarna i ITP2. En baksida har dock varit att de flesta 10-taggarna hållit hög risk. Det har inte varit något problem så länge aktie- och räntemarknaderna givit hög avkastning. Men 2022 har inneburit en reality check när börsen rasat.

Ursprungsmodellen för bestämmande av premierna för 10-taggarlösningarna har varit att man utgått från de premier som Alecta debiterat ut för sina förmånsbestämda försäkringar.

10-taggarna har fått den premie som företaget annars skulle betalat i Alecta, minus de obligatoriska delar som Alecta haft hand om. Det har varit det som kallas ”frilagd premie”.
I tider när Alecta höjt sina premier för de förmånsbestämda försäkringarna har de frilagda premierna höjts.

När det motsatta hänt, alltså när Alectas konsolidering eller överskott blivit för stora har man skickat tillbaka pengar till arbetsgivarna. Ibland i form av kontanta utbetalningar men oftare genom rabatter på de premier som företagen ska betala för de anställdas pensioner.

I slutet av 2021 blev det liv i luckan när Alecta bestämde sig för att rabattera de frilagda premierna med 30 procent. För alla tiotaggare med frilagd premie innebar det 30 procent lägre premier till deras individuella försäkringar.

Länsförsäkringar och SEB, som i likhet med de övriga bolagen riskerade att tappa premieintäkter, reagerade med att erbjuda företagen "frysta premier" under 2022. Det innebar att företagen skulle betala mer till tiotaggarna än vad som man kommit överens om i avtal.

De anställda skulle inte märka av premieminskningen, för att hålla dem på gott humör. Det här upphörde både SEB och LF med efter några månader, och nu har man inga planer på att pröva det tricket igen. I vart fall inte LF.

- Vi planerar inte att erbjuda hantering av "frysta" premier. Vi kommer dock tillsammans med våra rådgivare på Länsbolagen och förmedlarbolagen fortsätta informera kunderna om konsekvensen på premierna av denna rabattering, samt erbjuda möjligheten att lägga om avtalen till en premiemodell med premietrappa för de kunder som önskar detta, säger Mathias Collén vd för Länsförsäkringar Fondliv till Pensionsnyheterna.

Andra varianter har gått ut på att man vid sidan av det vanliga tjänstepensionsavtalet fyllde på med kompletterande premier eller försäkringar för dem som fick sänkta premier.

Här har det dock uppstått problem ibland om den nya försäkringen haft krav på hälsoprövning vilket lett till att vissa anställda ibland inte kunnat få försäkringen.

Dagens besked innebär att det kommer att bli ytterligare försämringar för 10-taggare med frilagd premie.

- Att frilagd premie sjunker innebär naturligtvis en lägre pension än om premien inte hade sjunkit. SPP:s bild är att arbetsgivare som tillämpar frilagd premie behöver ta ställning om de vill fortsätta med frilagd premie eller om de vill hitta en annan grund för premiebetalningen. SPP rekommenderar att arbetsgivarna överväger att gå över till en premietrappa i syfte att skapa en långsiktigt hållbar lösning. SPPs rådgivare och SPP Konsult har gedigna kunskaper för att hjälpa arbetsgivarna i detta arbete, säger Niclas Nordwaeger på SPP till Pensionsnyheterna.

Att övergå till en på förhand bestämd premietrappa i olika lönelägen har varit ett sätt att komma undan risken för att Alecta ska "tvingas" rabattera sina premier för anställda som legat kvar i den förmånsbestämda lösningen i ITP2. Premietrappan frikopplar alltså 10-taggarpremierna från Alectas frilagda premie.

Hur många företag som bytt från frilagd premie till premietrappa är det få som vill prata högt om. Det är affärshemligheter. Pensionsnyheterna har hört några gissningar, till exempel 50/50 eller 65/35 där den sistnämnda siffran skulle peka mot att modellen med den frilagda minskar i attraktivitet.

Men enligt Skandias Michael Enberg har man visserligen mött ett starkt intresse från företagen att införa premietrappor men att man många gånger inte kommit till skott.

- Man måste landa i en hållbar lösning i form av en premietrappa som både företagen och de anställda kan enas om. Och det är en stor omställning, säger Michel Enberg.

Företagen har också tyckt om den frilagda premien eftersom den kan uppfattas som "rättvis" i och med att det då är någon annan, läs Alecta, ytterst bestämmer hur mycket premier som ska betalas. Helt klart är att situationen nu kommer tvinga fram ändringar och omläggningar.

- Systemet med de frilagda premierna har nått sitt slut. Vi har sett en del företag som lagt om till premietrappa under 2022. Men då har det varit en rak övergång och inte gjorts några kompletterande premier, vilket vi tidigare sett, säger Michael Enberg.

En konsekvens av Alectas höga inflationsuppräkning, 10,84 procent, innebär att många äldre tiotaggare nu inte kommer att kosta företagen ett smack. Deras hittills inbetalda premier räcker för att fylla upp och göra att inga nya premier behöver betalas.

- Medarbetare med alternativ ITP som fyllt 60 kommer sannolikt att få i princip noll i premie under 2023. De kommer dessutom inte att dra nytta av nästa års höga löneökningar efter som de "drabbas" av lönekapning, säger Måns Jadenbrink, försäkringsförmedlare på Optimal Advice i Skåne till Pensionsnyheterna.

Han ser också framför sig att det kan bli jobbigt för företagens HR-avdelningar i och med att många kommer att undra över var deras pensionspremier tagit vägen.

- Värst drabbas väl HR-avdelningarna som får klä skott för sänkta pensionsinbetalningar och tvingas hantera upprörda medarbetare. En och annan, mindre nogräknad och mindre kompetent försäkringsförmedlare kommer säkert få sina fiskar varma säger han, och påpekar att policydokument och principer för hur valet av alternativ ITP gått till, kommer att ifrågasättas på vissa håll, säger Mats Jadenbrink.

Det kan alltså bli en bumerang som slår tillbaka mot företag och förmedlare när arga anställda vill få klart för sig hur deras framtida pensionspremier försvunnit och om det var något som de i rådgivningen informerats om på ett korrekt sätt.

Som grädde på moset kommer att många tiotaggare tappat stora värden i fondförsäkringar under 2022.

- På det hela taget är det här en perfekt storm som kan sätta sista spiken i kistan för alternativ ITP i allmänhet och frilagd premie i synnerhet. Jag ser framför mig hur det kommer att rullas ut nya lösningar med premietrappor istället för frilagd premie och här hade det ju varit elegant om parterna kunde pusha Alecta att medverka till kloka beräkningar och informationsgivning, snarare än att skadeglatt hävda traditionell ITP:s förträfflighet. De är ändå partsägda och det ligger i såväl arbetsgivarnas som medarbetarnas intresse att få ordning på pensionerna. Det är ganska ansvarslöst att slå ut med armarna och skylla på systemet, säger Måns Jadenbrink.

Så det lär bli en hel del ringar på vattnet efter det att Alecta idag berättat att man sänker företagens pensionskostnader genom att rabattera premierna. Fortsättning lär följa…
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907