I fredagens utgåva av Pensionsnyheterna kommenterar Måns Jadenbrink, vd på försäkringsförmedlaren Optimal Advice, Alectas beslut att värdesäkra ITP2-pensionerna och att ge arbetsgivarna premiereduktioner på ITP2-premierna under 2023.
I korthet innebär beslutet att Alecta, helt i enlighet med den konsolideringspolicy som finns att läsa på alecta.se vid årsskiftet:
Räknar upp förmånsbestämd ålders- och familjepension under utbetalning med 10,84 procent.
Räknar upp intjänad ITP2-pension som ännu inte börjat betalas ut med lika mycket
Höjer nivån på premiereduktion för förmånsbestämd ålders- och familjepension från 30 procent till 40 procent.
Anledningen till åtgärderna är att Alectas kollektiva konsolidering vid utgången av det tredje kvartalet var 189 procent, en bra bit över målnivån på 150 procent.
Alectas uppgift är att ha en så pass stor buffert att bolaget över tid klarar av att infria arbetsgivarnas förmånsbestämda pensionslöften till sina medarbetare, även i finansiellt och demografiskt utmanande tider.
Samtidigt ska Alecta som kundägt bolag inte binda upp mer kapital än nödvändigt; när det finns utrymme ska Alecta låta allt överskott gå tillbaka till kunderna enligt den ordning som finns beskriven i konsolideringspolicyn.
Jadenbrinks kommentar till detta lyder:
"På det hela taget är det här en perfekt storm som kan sätta sista spiken i kistan för alternativ ITP i allmänhet och frilagd premie i synnerhet. Jag ser framför mig hur det kommer att rullas ut nya lösningar med premietrappor istället för frilagd premie och här hade det ju varit elegant om parterna kunde pusha Alecta att medverka till kloka beräkningar och informationsgivning, snarare än att skadeglatt hävda traditionell ITP:s förträfflighet. De är ändå partsägda och det ligger i såväl arbetsgivarnas som medarbetarnas intresse att få ordning på pensionerna. Det är ganska ansvarslöst att slå ut med armarna och skylla på systemet."
Att på det sättet skjuta över ansvaret för att städa upp tiotaggarmarknaden till Alecta är inte rimligt.
Tiotaggarlösningar är, och har alltid varit, arbetsgivarens lokalt utformade alternativ till ITP. Hur det alternativet ska se ut finns det inget generellt facit för. Vissa arbetsgivare väljer att utforma extremt generösa (och därmed dyra) planer för att behålla och attrahera medarbetare.
Andra väljer ett tight utformat erbjudande som är tänkt att bära sina egna administrativa merkostnader och där man tar höjd för alla de risker det innebär att själv utforma en pensionsplan och ställa ut egna pensionslöften.
På skalan däremellan finns det hundratals olika varianter, och varje arbetsgivare måste noga tänka igenom varför, och i så fall hur, en lokalt utformad pensionslösning ska se ut.
Som stöd i det arbetet passar det skrå som Jadenbrink själv företräder, försäkringsförmedlarna, allra bäst.
Från Alectas sida stöttar vi gärna med informationsgivning om hur ITP fungerar, och vi levererar varje dag beslutsunderlag till våra kunder i form av beräkningar, prognoser och sammanställningar om de anställdas ITP-försäkringar via Alectas Internetkontor som både arbetsgivarna och försäkringsförmedlarna har tillgång till.
Att Alecta skulle gå in och utforma normerande förslag till hur andra försäkringsbolag ska fakturera pensionspremier för helt andra pensionslösningar tecknade i andra pensionsbolag tycker jag däremot vore direkt olämpligt.
Alectas uppgift är att förvalta ITP, inte att styra marknaden i övrigt.
Vidare vänder jag mig starkt emot att Alecta med skadeglädje skulle se på de arbetsgivare som kämpar med att komma ifrån den olämpliga premiemodellen frilagd premie. Jag har tvärt om stor respekt för alla de arbetsgivare som idag försöker komma bort ifrån de tiotaggarutfästelser som i många fall utformades på 90-talet och som nu, med 30 års erfarenhet av tiotaggarmarknaden vid handen, visat sig olämpliga.
I mina många möten med både arbetsgivare, fackförbund, försäkringsförmedlare och många andra är jag mycket tydlig med att frilagd premie är en olämplig premiemodell.
Genom att arbetsgivaren själv tar ansvar även för premiesättningen i sin lokalt utformade tiotaggarplan istället för att kopiera Alectas prissättning av förmånsbestämd ITP minskar risken för onödig frustration, och arbetsgivaren blir fri från den oavsiktliga påverkan på tiotaggarnas pensionsinbetalningar som premieförändringar från Alecta leder till.
På Alectas temasida om premier utvecklar jag hur jag ser på frilagd premie för tiotaggarlösningar:
https://www.alecta.se/foretag/kostnader-for-itp/tema-premier/dags-att-skrota-frilagd-premie/
Staffan Ström, pensionsekonom Alecta