Nu i eftermiddags var det dags för socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) att visa den nya regeringens planer, när det gäller framtiden för det statliga svenska pensionssystemet i allmänhet och Pensionsgruppens framtid i synnerhet.
Detta efter det att Centerpartiets ledamot i Pensionsgruppen Martina Johansson och socialdemokraten Kalle Olsson (S) i två interpellationer undrat om framtiden för gruppen.
Martina Johanssons interpellation präglades av en oro för att regeringen i regeringsförklaringen nämnt att man även avsåg att ta in andra partier än de fem grundarpatierna "som inte står bakom grundfundamenten i pensionssystemet till förhandling", till diskussioner om pensionssystemet.
Det här kan väl enkelt tolkas som att Martina Johansson ville veta om socialförsäkringsminister Tenje tänker bjuda in till nya möten i Pensionsgruppen eller om den är död och pensionsöverenskommelsen inte längre ska gälla. Och här var det tydliga besked från Tenje i riksdagens interpellationsdebatt sent på eftermiddagen:
- Pensionsöverenskommelsen ska fortsatt gälla, sa Anna Tenje i sin första interpellationsdebatt i sin comeback i riksdagen efter några års bortovaro.
Tenje sa vidare att hon kommer att bjuda in pensionsgruppen till ett nytt möte den 23 september och till det mötet är det bara de fem grundarpartierna som är inbjuda.
- Jag hoppas att vi då ska kunna ha en bra diskussion och ha högt i tak vid det mötet och även ta upp vad som varit bra i samarbetet och vad som varit mindre bra under de senaste åren, sa hon.
Under debatten var det tydligt att elefanten i rummet var förre socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S), som under förra mandatperioden gärna kom in från sidan med förslag som inte varit förankrade i gruppen och som senare kom att resultera i förslag som gick emot grundprinciper i pensionsöverenskommelsen, där inkomstpensionstillägget kan nämnas som ett exempel.
- Samarbetet i Pensionsgruppen har inte fungerat särskilt bra vilket kan bero på enskilda individer, men jag vill här inte recensera enskilda, sa Martina Johansson utan att namnge elefanten.
Anna Tejne framförde dock att man kommer att diskutera pensionsfrågorna även med andra partier i riksdagen, läs SD, MP och V.
Hon menade att det inte kan vara något fel med att ta in andra partier för diskussioner. Detta eftersom vissa partier blivit större och andra mindre och att om man långsiktigt ska ha ett fungerande pensionssystem så kan det vara bra om även andra partier skulle vilja ansluta sig till de principer som gäller i pensionsöverenskommelsen.
Här nämnde Kalle Olsson att Sverigedemokraternas ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt i budgetdebatten nyligen kallat pensionsgruppen för "smått bisarr", vilket talar för att SD inte vill vara med i en "smått bisarr" grupp.
- Sen är det kanske så att alla partier inte vill skriva under på det, men det är viktigt att fler partier får vara med och diskutera frågorna, sa Anna Tenje.
För ögonblicket lever pensionsgruppen och ska alltså träffas i nästa vecka, utan att de partier som inte ingår i gruppen får vara med.