Att hushållen fått mindre pengar att röra sig med, syns nu tydligt i sparandet. Under årets tredje kvartal minskade premieinbetalningarna till pensions- och livförsäkringar med 20 procent jämfört med samma kvartal förra året. Hela minskningen på 16 miljarder kronor i premiebetalningar kommer från privata kapitalförsäkringar.
Under de senaste åren har sparande i privata kapitalförsäkringar exploderat, men tredje kvartalet visar alltså på en snabb minskning i detta sparande, enligt marknadsstatistiken från Svensk Försäkring. Av de samlade premierna till konkurrensutsatta pension- och livförsäkringar står dock privata kapitalförsäkringar för 50,4 procent och premier till tjänstepensionssparande för 46,3 procent.
Minskat sparande i kapitalförsäkringar påverkar bolagens inbördes marknadsandelar av inbetalda premier. Huvuddelen av sparandet i kapitalförsäkringar är placerade i depåförsäkring, vilket lett till att de senaste årens vinnare har varit Futur Pension och Avanza, som är störst inom depåförsäkring.
Tittar man på den senaste 12-månadersperioden till utgången av september är de tillsammans med SEB Pension de tre stora förlorarna i premieintäkter.
Det har också lett till en revansch för de fyra stora drakarna inom livförsäkring. Vinnare under den senaste 12-månadersperioden räknat på marknadsandelar av samlade premiebetalningar är Folksam, Skandia, Alecta och AMF.
Med tanke på att svensk ekonomi nu är på väg in i en lågkonjunktur på grund av hög inflation och snabbt stigande räntor, så lär denna marknadsutveckling förstärkas.
Sparande i privata kapitalförsäkringar minskar, medan sparande i tjänstepensionsförsäkringar förblir ganska oförändrat. En förändring i år vad gäller tjänstepension är att premieinbetalningar via valcentral har ökat medan inbetalningar utanför valcentral har minskat.
En faktor som kan förstärka den utvecklingen framöver är de höjda premierna, 6 procent av lön, till tjänstepension inom Akap-KL för kommun- och regionanställda.