Celina Fondförvaltning AB får en varning och ska betala en sanktionsavgift på 10 miljoner kronor. Enligt FI:s beslut var det dock nära att tillståndet rykt.
"Celina har inte gjort tillräckligt för att sätta andelsägarnas intresse i första rummet. Vi ser allvarligt på det. Allmänhetens förtroende för fondmarknaden riskerar att skadas", säger FI:s biträdande generaldirektör Susanna Grufman i ett pressmeddelande i anslutning till beslutet.
Celina har, vid sidan av sin fondförvaltning tillstånd att förvalta alternativa investeringsfonder.
FI:s ranskning har i huvudsak fokuserat på hur Celina, inom ramen för sin fondverksamhet, har hanterat intressekonflikter vid vissa transaktioner.
FI:s undersökning visar att det har funnits stora brister i Celinas hantering av intressekonflikter. Bolaget har inte vidtagit alla rimliga åtgärder för att förhindra att fondandelsägarna har påverkats negativt av detta, och har heller inte haft en organisation som minskat risken för intressekonflikter.
Celina har inte uppfyllt kravet på att handla uteslutande i fondandelsägarnas gemensamma intresse, skriver FI och påpekar att bolaget inte agerat med en sådan hög grad av aktsamhet som krävs vid placering av fondmedel.
Som vi berättat tidigare, i samband med att Pensionsmyndigheten sparkade ut Celina från fondtorget i april 2022, så har fondernas kapital använts för att köpa tillgångar från bolag i den egna bolagssfären där bolaget Athanase med dotterbolag varit i centrum.
Då de konstaterade överträdelserna är allvarliga meddelas Celina en varning i förening med en sanktionsavgift på 10 miljoner kronor.
FI:s styrelse fattade sanktionsbeslutet den 15 november 2022.
De drygt 27 000 PPM-sparare som haft sparande i de Celinafonder som funnits på Pensionsmyndighetens fondtorg har flyttats till Sjunde AP-fonden. Verksamheten i Celina fondförvaltning har övertagits av Case-gruppen.