Collectum, som just nu sitter och granskar de offerter som de 16 hugade spekulanterna lämnat in, har lagt ett riktigt giftpiller i upphandlingsunderlagen.
Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna "får" bolagen den här gången möjlighet att lämna nya (lägre) avgifter på de tidigare försäkringsavtal som bolagen haft, de så kallade stockarna.
Flera bolag har tidigare sänkt avgifterna i sina äldre bestånd till nya, när de upphandlats på nytt. Det gäller absolut inte alla. Eftersom en avgiftssänkning är en villkorsändring är det något som parterna först måste godkänna. Eftersom lägre avgifter ligger i de anställdas intresse, så har man regelmässigt gått med på det.
I den nuvarande upphandlingen har Collectum öppnat för sänkta avgifter på stockarna och bolagen tvingas därmed att räkna på hur mycket de kan tänka sig att sänka avgifterna på det gamla beståndet.
- Vi har gett incitament för bolagen att sänka avgifterna och de får ett "plus i kanten" om de tar möjligheten att implementera lägre avgifter på beståndet, säger Tomas Carlsson, Pensionsspecialist på Collectum till Pensionsnyheterna.
Eftersom det är trångt i porten och många bolag vill vara med och förvalta de 60 miljarder kr i årliga premier som det är fråga om, gör bolagen förstås sitt yttersta för att bli utvalda.
Det innebär att de vill få så många "plus" som möjligt för att bli utvalda. Kriterierna för att komma med som leverantörer till ITP-planen bygger på historisk avkastning och avgiftsnivåer men alltså även avgiftssänkningar på beståndet.
De offerter som bolagen lämnar på avgiftssänkningar på beståndet, ska enligt uppgifter till Pensionsnyheterna, vara bindande. Det innebär att ett bolag som inte blir utvalt får stå för den offert de lämnat när det gäller avgifterna på de gamla avtalen. Det kan alltså resultera i att man går med på att sänka avgifterna på sitt gamla bestånd, men utan att man får in några nya premier under kommande avtalsperiod åren 2023-2028 och blir därmed en dubbel förlorare.
Någon uppgift om hur mycket det samlade Collectumbeståndet i ITP totalt kan värderas till har Pensionsnyheterna ingen uppgift om. Enligt Tomas Carlsson har Collectum inga sådana uppgifter eftersom valcentralen förmedlar pengarna till de olika bolagen. Men om de årliga premierna uppgår till 60 miljarder kr handlar det om enorma summor som ligger i de bolag som någon gång varit upphandlade.
Det finns i beståndet fortfarande gamla ITPK-avtal där avgifterna ligger kvar på 1,4 procent eller mer och där bolagen nu "frivilligt" kan göra villkorsändringar för att få "plus i kanten".
Det kan jämföras med de snittavgifter som gäller idag, 0,19 procent av kapitalet och 0,30 procent för fondförsäkring. Det finns skäl att anta att de avgifterna kommer att bli lägre när resultatet av upphandlingen presenteras. Kort sagt, svettigt värre för försäkringsbolag som vill vara med och dela på de 60 miljarderna.