NYHETSARKIVET
17 nov 2022 13:10
Livsinkomstprincipen i pensionssystemet gäller inte för fyra av tio svenskar
Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr skriver idag på DN Debatt att en av pensionssystemets grundbultar, livsinkomstprincipen, har satts ur spel och inte längre gäller för fyra av tio svenskar.

Anledningen är att politikerna valt att införa det så kallade inkomstpensionstillägget, höja garantipensionerna och att de senare ska prisindexeras i enlighet med lagen, något som innebär en uppräkning av garantipensionerna med 8,7 procent från och med den 1 januari 2023.

Detta samtidigt som inkomstpensionerna räknas upp med inkomstindex och innebär en höjning med tre procent för 2023. De här förändringarna har sammantaget ökat antalet garantipensionärer kraftigt och Barr skriver:

"Drygt en miljon pensionärer med låga eller normala inkomster, utav sammantaget 2,3 miljoner pensionärer, kommer att omfattas av garantipensionen från nästa år. Bland kvinnorna är det en klar majoritet som kommer att ha garantipension".

Garantipensionen gör att det blir mindre lönsamt att jobba mer eller längre och sätter livsinkomstprincipen ur spel, påpekar Barr och skriver:

"För människor med garantipensioner ger extra arbete betydligt mindre pensionsökning, eftersom högre inkomstgrundad pension minskar garantipensionen. Konsekvensen kan bli att ungefär hälften av pensionsökningen från det extra arbetet försvinner. För dem som befinner sig i inkomstpensionstillägget trappas av kan till och med pensionen minskas vid extra arbete – en så kallad Pomperipossaeffekt”. Han nämner vidare att det nu kommer att bli 122 000 nya garantipensionärer, som tidigare inte haft rätt till förmånen, som nu kommer att få den.

Nu är det inte Pensionsmyndighetens sak att bestämma hur pensionssystemet ska utformas och myndigheten ska inte heller ta ställning i frågan.

Men Barr påpekar att myndigheten har lagt stora resurser på att göra svenskarna medvetna om hur systemet fungerar och berättat att det lönar sig pensionsmässigt att till exempel jobba ett extra år. Men i och med de förändringar som gjorts i systemet är det inte längre sant för alla. Livsinkomstprincipen gäller alltså inte längre för fyra av tio pensionärer.

Han landar i en fråga med adress till regering och riksdag som lyder så här:

"Frågan är om vi ska ha ett allmänt pensionssystem med en stark livsinkomstprincip eller ett system där de allmänna pensionerna är mer eller mindre lika för alla".

Det blir en fråga som Pensionsgruppen kanske kan diskutera när de återsamlas för ett första möte efter valet i nästa vecka.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907