NYHETSARKIVET
18 nov 2022 13:20
Stort intresse när Fondtorgsnämndens kansli informerade om det nya PPM-torget
I morse samlade den nya upphandlingsmyndigheten för Premiepensionstorget uppemot 150 deltagare för ett informationsmöte om de kommande upphandlingarna av fonder.

Rent matematiskt tyder det på att så många som uppemot 75 fondbolag fanns på plats för att se och höra när den nya myndigheten lättade lite på förlåten om sina planer. I inbjudan fanns nämligen en restriktion för att maximalt två deltagare per fondbolag kunde beredas plats.

Majoriteten av de närvarande fondbolagen var svenska. Mötet hölls nämligen på svenska och en inspelning med översättningar kommer att publiceras så snart den är klar. Men även de största fanns på plats, jättar som Schroeders, Morgan Stanley eller Goldman Sachs har i sina stora organisationer många svensktalande…

Bland nyheterna fanns att förvaltare av Sverigefonder kommer att få vänta en stund på att få vara med i den stora skönhetstävlingen om en plats på fondtorget.
Svenska aktiefonder kommer inte att upphandlas i den första vändan som tar sin början våren 2023. Då kommer det istället att handla om Europafonder, Globala indexfonder, Nordiska aktiva fonder och räntefonder.

De här presenterades utan inbördes rangordning i tid men de ska alltså konkurrera med de fonder som redan är listade i de här kategorierna. Och här finns en hel del kapital på det nu existerande torget. I europeiska aktier ligger idag 18 miljarder kr i förvaltat kapital med hälften i aktiva fonder och den avdra halvan i passiva indexfonder.

Nordiska aktiefonder, alla aktiva, innehåller i dagsläget omkring 17 miljarder kr. Globala indexfonder hanterar omkring 28 miljarder kr och de globala räntefonderna innehåller omkring 600 miljoner kr. Sammantaget kommer de första fyra upphandlingarna i vår att handla om knappt 70 miljarder kr.

Fondtorgsnämndens kansli tog även upp frågan som intresserade många av deltagarna; när kan man råka ut för att plockas bort från torget? Och vad krävs för detta? Det handlar då dels om att man helt enkelt på någon punkt har brutit det avtal som man ingått med nämnden.

Men man kan även åka ut om det visar sig att fondens resultat avviker för mycket från det förväntade resultatet med den strategi man presenterat. Det här beskrivs i materialet som "möjlig uppsägning".

- Det som är nytt nu är att en kvalitetssänkning, en försämring av de kriterier vi har bedömt vid tilldelningstillfället, är grund för uppsägning. Den kvalitetsnivå som har redovisats vid ansökningstillfället måste bibehållas, sa Magnus Strömer enhetschef Operativ granskning och övervakning på nämndens kansli.

Han skickade även med ett tips till bolagen inför upphandlingarna:

- Svara sanningsenligt. Det blir inte en bra intervju med oss om det visar sig att svaren inte hänger ihop med verkligheten. Svara inte heller utifrån förhoppningar om framtiden, sa han.
Och enligt Majdi Chammas, chef för Upphandling och produktstrategi kommer man att vara mycket nyfiken på hur de sökande fonderna tänker…

- Det finns ett behov av att beakta flera faktorer utöver historisk avkastning. Om investeringsprocessen vill vi veta allt, från början till slut, från idéer till portföljkonstruktion.
Hållbarheten, som vi också ska beakta, är ett lagkrav. Den ska finnas i placeringsfilosofin, investeringsprocessen, förvaltarresurser och vi vill se hur den redovisas i förvaltningsresultatet, förklarade han.

Att intresset för upphandlingen är stort är inte att förvånas över. I den övergång från anslutning till upphandling ligger det omkring 1 000 miljarder i de olika fondkategorierna som ska handlas upp. Det innebär med nödvändighet att många faller bort eftersom de historiskt underpresterat mot sina peers, eller konkurrenter på det nuvarande fondtorget. Den andra halvan ligger i Sjunde AP-fonden som gör sina egna upphandlingar av främst passiva mandat.

I ett fullt utbyggt system handlar det om 1 000 miljarder kr, en volym som enligt nämnden kommer att uppnås efter 2025 då samtliga fonder på fondtorget handlats upp i olika kategorier. Här finns dock vissa nödutgångar som kan leda till nya upphandlingar.

Ett exempel från den närliggande historien där problem uppstod i och med sanktionerna mot Ryssland och det blev svårt att hålla liv i handeln i ryska tillgångar, på grund av sanktioner.

Ett annat exempel kan vara att vissa fonder får bredare eller smalare univers att förhålla sig till om läkemedelsindustrin glider över till att inkludera till exemplet Biotech, vilket kan kräva nya reviderade kategorier och upphandlingar. Och förstås, om det dyker upp nya fondkategorier kan de också handlas upp.

Fondtorgsnämnden har ett visst tryck på sig från lagstiftaren. Det finns ett mål eller kanske ett önskemål om att man handlat upp de 30 olika fondkategorierna till maj 2025. Det förutsätter ett högt tempo.

- En utmaning som vi jobbar med just nu, som är spännande och intressant, är hur vi går från noll verksamhet under midsommar 2022 till full verksamhet med upphandling under våren 2023. Detta samtidigt som vi jobbar med att starta upp verksamheten, sa kanslichef Erik Fransson och meddelade att man inte kunde säga om vilka nivåer på avgifter man skulle kunna förvänta sig efter upphandlingarna. Det avgörs ju av vilka priser fondbolagen lämnar i sina offerter, påpekade han.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907