Det är inte bara i Sverige där bolag, åtminstone tidigare, inte varit särskilt roade av att lämna ifrån sig tjänstepensionskapital till sina konkurrenter.
Även i Danmark har man liknande problem med att få bolagen att medge flyttar och inte motarbeta kunder som slutat sin anställning och där inbetalningar till obligatoriska tjänstepensioner inte längre sker.
Danska Finanstillsynet har nu undersökt vilka hinder som kunderna möter om de vill lägga samman försäkringar genom flytt. Finanstilsynet konstaterar att de som drabbas värst är egenföretagare som ofta hålls inlåsta i gamla ordningar.
Bolagen motiverar det ofta med att de inte kan överföra obligatoriskt hopsamlat kapital till privata bolag, något som myndigheten inte håller med om och nu konstaterar att det strider mot "God sed" i Danmark.
Slutsatsen i rapporten är att särskilt egenföretagare har svårt att överföra sina fribrev till privata avtal.
Fi har försökt att förhandla fram frivilliga åtaganden från branschen men med klent resultat, något som känns igen från andra sidan Öresund.
"Vår utredning, och de klagomål vi regelbundet får, visar att pensionsbolagen fortfarande slänger spikar på vägen inför kunder som vill ta med sig sin obligatoriska tjänstepension. Det är en fråga om vem som ska bestämma över dina pengar när du inte längre har en relation med dem som förvaltar pengarna. Men vi ser inte hänsyn till den enskilda kunden i de villkor som företagen motiverar inlåsningarna med. Och därför är vårt budskap till företagen att de måste fokusera mer på kundens behov", säger kontorschef Ulla Brøns Petersen från Finansinspektionens konsumentkontor i ett pressmeddelande som följer på en rapport om utredningen.