I veckan har Pensionsnyheterna berättat om det extra "plus i kanten" som bolag i Collectums upphandling kan få, om de går med på att sänka avgifterna i det gamla beståndet som finns. Det sker alltså ingen konvertering av äldre avtal från tidigare upphandlingar i samband med att man handlar upp nya bolag.
Vi skrev i samband med den artikeln att en prisändring på gamla stockar förutsätter att parterna godkänner en sådan ändring, något som sker regelmässigt, eftersom det är något som gynnar spararna.
Men det är inte helt korrekt, enligt aktuarien Anders Munk på Alecta, som skriver så här till redaktionen.
"Om man ska vara paragrafryttare är en avgiftsändring inte en villkorsändring. Av villkoren framgår att avgiften kan ändras. Bolagen ska informera Collectum om avgifterna sänks på stocken, men något godkännande krävs inte."
Det här kan låta som en strid om påvens skägg och Anders Munk konstaterar att det är en "kär gammal fråga som det kan råda delade meningar om."
"Motiveringen till min aktuariella uppfattning är att Alecta är ett ömsesidigt bolag och det skulle vara fel om parterna har möjlighet att hindra Alecta från att följa kontributionsprincipen", skriver Anders Munk.
Den stora frågan för bolag, som vill lämna offert till Collectum är hur mycket man törs satsa på att lova prissänkningar på det gamla beståndet.
Det finns ju flera miljarder kr sparade i de äldre försäkringarna som har, för bolagen, attraktiva priser som ibland kan ligga en procentenhet eller mer över de avgifter som nu gäller.
Bolag som Alecta, Swedbank och Danica/Futur har löpande anpassat äldre villkor till den nya prisbilden efter upphandling. Det är för övrigt något som även AMF gjort på Avtalspension SAF-LO gjort.
De övriga har att överväga hur mycket de måste bjuda i form av lägre avgifter, för att vara hyggligt säkra på att komma med i upphandlingen. Parterna har dock inte sagt hur stor vikt de lägger vid sänkningar vid utvärderingen, mer än att det blir ett "plus i kanten".
Helt klart är att det är viktigast vad de erbjuder för villkor och avgifter i den nya upphandlingen. Men om två bolag står emot varandra med likartade offerter kan det tippa över till fördel för den som sänkt priserna mest på gamla stockar.
Som vi berättat tidigare är försäkringsbolagen bundna av den offert de lämnar när det gäller prissänkningen. Så om oturen eller är framme kan man alltså bli tvungen att sänka gamla avgiftsnivåer, men ändå inte bli utvald i den nya upphandlingen. Då får man bara ge bort intäkter framöver. Man får inte då vara med och dela på de 60 miljarder kr om året som Collectum förmedlar.
Det blir ett riktigt pokerparti med miljarder i potten