OECD ger vartannat år ut sin "Pensions Outlook". Årets utgåva ägnas helt åt att föreslå rekommendationer för hur länderna kan introducera och utveckla fonderade tjänstepensionssystem.
Syftet är att minska trycket på de allmänna pensionssystemen och se till att en större del av pensionerna i framtiden finansieras av tjänstepensioner.
Den utvecklingen har många länder och däribland Sverige slagit in på för länge sedan. Tjänstepensionernas andel av de samlade pensionerna ökar år från år och uppgår i Sverige till cirka 25 procent för närvarande. Men den andelen kommer att öka till omkring 40 procent inom tio år.
De tre länder som rankas högst bland världens bästa pensionssystem har de senaste åren varit Island, Nederländerna och Danmark. Det är också de tre länder som har den högsta andelen tjänstepensioner av sina samlade pensioner. I de tre länderna uppgår det fonderade tjänstepensionskapitalet till över 200 procent av BNP, medan Sverige hamnar på 9:e plats bland OECD-länderna vad gäller tjänstepensionskapitalets storlek.
OECD-rapporten ger en rad rekommendationer kring hur tjänstepensionssystem bör byggas upp och drivas.
Dessa rekommendationer bygger på medlemsländernas erfarenheter genom åren. OECD:s råd är att dessa pensionssystem ska bygga på OECD:s principer för privat pensionsreglering.
OECD anser att icke-garanterade fonderade tjänstepensionsplaner fungerar bäst. En annan uppmaning i rapporten är att arbetsgivare ska införa finansutbildning på sina arbetsplatser, så att anställda förstår hur deras tjänstepensioner fungerar.
OECD-rapporten kan även få inflytande på den svenska debatten kring att överföra en större andel av allmänna pensionsmedel till premiepensionssystemet, där avkastningen varit betydligt högre jämfört med inkomstutvecklingen, som styr inkomstpensionen.
/ Ola Hellblom