Söderberg & Partners har för andra året i rad undersökt vilka förväntningar svenskarna har på sina framtida pensioner.
Precis som tidigare noterats hoppas de flesta på mer pension - men bara två av tio tror att det kommer att bli så. Kort sagt, en reality check.
Skillnaden mellan förväntan och leverans kallar Söderberg & Partners Pensionssprickan, något som företagets rådgivare arbetar för att täppa till med privat pensionssparande. Men de kärvare tiderna gör att många av de undersökta personerna väljer att i stället minska sitt pensionssparande.
Rapporten undersöker hur stor pension svenskarna har som mål att få, och hur stor pension de förväntar sig att faktiskt få.
Resultatet visar bland annat att långt mer än varannan svensk 62 procent - har som mål att få minst 70 procent av sin lön i pension, men det är endast 2 av 10 som faktiskt tror att de kommer att lyckas uppnå det.
Bryter man ner det på de olika svarsgrupperna i ytterligare nivåer visar det sig dessutom att mer än en tredjedel av svenskarna - 33 procent - har som mål att få minst 80 procent av sin lön i pension. En nivå som dessvärre endast 4 procent räknar med att kunna uppnå.
"Resultaten i årets undersökning bekräftar och förstärker bilden av en oroväckande spricka mellan vilken pension människor egentligen vill ha, och vad de faktiskt förväntar sig att få. Baserat på mätpunkterna 2021 och 2022 kan vi dessutom se att målbilderna för pensionen ökar, men att förväntningarna inte lyckas följa samma utveckling. Detta indikerar dessvärre att pensionssprickan håller på att utvidgas", säger Marielle Ramel, Pensionsrådgivare på Söderberg & Partners.
I årets undersökning har Söderberg & Partners även frågat svenska folket om de minskat, eller planerar att minska sitt privata pensionssparande till följd av ökade levnadsomkostnader. Resultat: 13 procent svarade ja, 79 procent nej, och 8 procent uppgav att de inte visste.
De som har jobbet kvar kan de möjligen trösta sig med att de tjänar in allmän pension och tjänstepension. De är ju annars de viktigaste delarna för att få en rimlig pension, inte det privata pensionssparandet som för det flesta står för en mindre del, eller grädde på moset.
Det är det allt fler som i dagsläget alltså inte tycker sig ha råd med. Men det är en liten minoritet, som anser det, 13 procent. De flesta, 79 procent, fortsätter att spara, borde Söderberg & Partners och försäkringsbolagen kunna trösta sig med.