NYHETSARKIVET
8 dec 2022 12:37
Högre pensionsjämlikhet bland yngre enligt minPension
Det uppväxande släktet kan förvänta sig att deras pensioner kommer att variera mer i värde än vad som varit fallet för deras föräldrar.

Det är en följd av att allt fler nu har premiebestämda pensioner som i allt högre utsträckning placeras på kapitalmarknaden. För dem som är födda på 50- och 60-talen har många en stor del av pensionen i förmånsbestämda ordningar, men de är så gott som alltid stängda för nyinträden.

MinPension kommer idag med sin sjätte rapport om kompensationsgrader där man undersökt användare so gjort pensionsprognoser under våren och sommaren 2022. Totalt handlar det om cirka 166 000 individer.

Hur ser då kompensationsgraden ut bland de 166 000 som gjort dem?

Om pensionsåldern sätts till 65 år för samtliga och alla pensioner tas ut livsvarigt eller på så lång tid som möjligt är mediankompensationsgraden för urvalet 56,3 procent.

Om varje åldersgrupps riktålder i stället används stiger mediankompensationsgraden till 66,9 procent.

Givet en månadslön på 30 000 kr innan pensionen skulle det innebära en pension på 20 100 kronor i månaden. Utan riktålder blir pensionen 16 900 kronor i månaden. Spridningen är stor.
Männen har generellt högre kompensationsgrad än kvinnor.

Medianen är 68,2 respektive 65,3 procent. Skillnaden i kompensationsgrad mellan könen minskar dock i de yngre generationerna, vilket är en glädjande och förväntad trend.

För män och kvinnor födda på 60-talet är skillnaden i kompensationsgrad fyra procentenheter, för 80-talisterna är skillnaden en procentenhet. I vissa tjänstepensionsavtal sjunker kompensationsgraden mer för yngre generationer och i vissa avtal är skillnaden mellan könen större än i andra avtal.

Lägst förväntad kompensationsgrad har utrikes födda. Även om pensionsåldern anpassas till riktåldern är den genomsnittliga kompensationsgraden bara 57,9 procent.

Min Pension konstaterar att kopplingen mellan pensioner och kapitalmarknaden ökar i takt med att pensionsspararna har fler år med intjänad premiepension kombinerat med att yngre i allt högre grad har premiebestämd tjänstepension.
För individer med relativt låga inkomster är andelen premiepension högre än för individer med högre inkomster. Men den högsta exponeringen mot kapitalmarknaden har 70- och 80-talister med hög lön och därmed hög andel premiebestämd tjänstepension.

För 70-talisterna, som är den första generationen som har fått premieinbetalningar nästan under hela arbetslivet, har premiepensionen hittills gett högre avkastning än den förväntade, enligt branschens prognosstandard.

"En högre exponering mot kapitalmarknaden betyder också att pensionssparandet och uttaget av pensionen blir mer volatil än tidigare. Pensionen kan således både stiga och sjunka i värde över tid", säger Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension och författare till rapporten.

Fotnot: Kompensationsgraden är definierad som skillnaden mellan förväntad pension, enligt pensionsprognosen, med livsvarig utbetalning delat med inrapporterad lön. Undersökningen baseras inte på typfall, ett standardiserat exempel, utan till stor del på det faktiska intjänandet hos minPensions användare.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907