Igår meddelade Pensionsmyndigheten att man nått en uppgörelse med Allra Luxembourg S.A. Förlikningen innebär att 4 5 miljoner euro betalas till Pensionsmyndigheten som drar tillbaka sin stämning som man gjorde för att Allra ägnat sig åt riggade warrantaffärer.
Pensionsmyndigheten har redan fått 1,5 miljoner euro. En andra delbetalning om uppskattningsvis 2,5 - 3,4 miljoner euro sker senare. Pensionsmyndigheten drar tillbaka den stämning som skickades in i juni 2018 till Stockholms tingsrätt och som genererat omkring 1400 olika inlagor, att döma av tingsrättens dagboksblad.
Vi drar tillbaka stämningen eftersom vi inte ser att stämningen kommer att ge pensionsspararna en högre kompensation än vad förlikningen ger. Vi konstaterar att vi nu får in medel som vi sedan kan betala ut till drabbade pensionssparare, även om de inte på långa vägar täcker de krav vi menar att vi har, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.
När Allra Luxembourg S.A. trätt i likvidation har det noterats att det saknas pengar i bolaget för att täcka Pensionsmyndighetens krav på skadestånd.
Därför har Pensionsmyndigheten och Allra Luxembourg S.A., genom bolagets likvidator, gemensamt beslutat att förlikas i en viss del av tvisten och beslutat att inte driva vidare tvisten i övrigt. Parterna drar gemensamt tillbaka den stämning som skickades in i juni 2018 till Stockholms tingsrätt.
Värt att notera är att uppgörelsen inte anger någon exakt siffra om hur mycket pengar det är fråga om, efter att man fått de första 1,5 miljoner euro. Istället handlar det om ett intervall; "2,5 - 3,4 miljoner euro", som ska betalas senare.
- Bolaget ska först upplösas vilket är förenat med kostnader, sedan ska resterande medel fördelas i enlighet med överenskommelsen. Då detta inte är färdigt ännu så vet vi inte exakt vilket belopp som kommer Pensionsmyndigheten tillgodo, säger Lena Aronsson till Pensionsnyheterna.
Till saken hör att uppgörelsen gjord i euro, snarare än kronor, vilket innebär att oklart vilken växelkurs som gäller när pengarna väl skickas.
Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna handlar det även om att det ska komma nya pengar till Allra Luxembourg. De pengarna ska enligt våra uppgifter komma ifrån det avtal som Allra tecknade med Ålandsbanken när banken tog över Allrafonderna.
Då träffades ett femårigt avtal om en earn-out där Allra fick betalt efter hur intjäningen sett ut i fonderna. Och den sista utbetalningen bestäms av hur det sett ut under 2022, ett år som ännu inte är till ända.
Men när det går att räkna på den saken ska Ålandsbanken betala Allra och pengarna kommer då att skickas till Pensionsmyndigheten för vidarebefordran till spararna.
Pensionsmyndigheten får i praktiken alla pengar som finns i Allra Luxembourg SA och några ytterligare lär det bli svårt att hitta i det bolaget.
Kravet från Pensionsmyndigheten var 2018 217 miljoner kr plus ränta. Det torde innebära ytterligare 70-80 miljoner kr i ränta efter de fyra år som gått. Men, som bekant är det svårt att lugga en flintskallig varför myndigheten och de drabbade spararna får nöja sig med 50-60 miljoner kr.
Enligt bolagets likvidator kan det finnas pengar att återvinna. Till exempel skulle den utdelning på 75 miljoner kr som Alexander Ernstberger fick ut och som han bland annat använde för att lösa sitt bolån på huset på Lidingö till Ålandsbanken, kunna bli föremål för återvinning. Man får ju inte förfördela de olika fordringsägarna vid en likvidation, varför Ålandsbanken kan bli av med en del av de pengar som Ernstberger löste sitt lån med.
Efter fyra år i domstol och 1400 poster i tingsrättens dagboksblad är det också en fråga hur mycket det kostat Pensionsmyndigheten att jaga in pengarna med hjälp av sina advokater på byrån Trägårdh i Malmö. Enligt Lena Aronson går det ihop, men utfallet är sämre än tidigare fall.
- Generellt enligt tidigare uträkning har vi fått tillbaka fem kronor på varje nedlagd krona. För Allra är det något sämre utfall men fortfarande positivt. Dessutom återstår det ännu flera möjligheter till återvinning, säger hon.