Vid årsskiftet ändras åldersgränsen från 65 till 66 år för när det blir möjligt att få del av den kompletterande ersättningen för sjukersättning och arbetsskadelivränta i den allmänna försäkringen/Försäkringskassan.
Det blev en följd av åldershöjningen som riksdagen fattade beslut om i somras.
Det beslutet har även fått fart på avtalsparterna på det kommunala området som blivit överens om att ändra i de kollektivavtalade lösningarna AGS-KL, TFA-KL och Avgiftsbefrielseförsäkringen.
Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, har, tillsammans med övriga centrala fackliga organisationer, nått en överenskommelse med Sveriges kommuner och regioner, SKR om att den övre åldersgränsen för när kompletterande ersättning till långtidssjuka och arbetsskadade kan betalas ut (och inbetalning av tjänstepensionspremier i sådana situationer), höjs från 65 till 66 år från och med den 1 januari 2023.
Försäkringarna administreras och betalas ut av AFA Försäkring. Medlemmar med ersättning från försäkringarna behöver inte göra något för att fortsätta att få den avtalade ersättningen efter 65 års ålder.
AFA Försäkring hanterar ändringen med automatik för de som berörs av ändringarna. Överenskommelsen gäller både för ärenden med pågående utbetalning och framtida ärenden.
Det meddelar OFR:s Pensions- och försäkringsexpert Svante Uhlin till Pensionsnyheterna.